Lähes kaikki positiiviset koronatestitulokset voivat olla vääriä

Koronavirustestin tuloksesta on nykyisin tullut yhtä merkittävä kuin pilkun paikasta tsaarin ajan oikeuskirjurin lauseessa: ”Armoa ei Siperiaan”. Se ratkaisee sekä yksittäisten ihmisten että yhteiskuntien kohtalon. Siksi onkin olennaista, että testi on luotettava. Valitettavasti yleisesti käytettyyn RT-PCR-testiin liittyy suuri ongelma: se on aivan liian herkkä. Oxfordin yliopiston Evidenssiin perustuvan lääketieteen keskuksen johtaja professori Carl Heneghan kiinnitti tähän hiljattain huomiota Britannian vaikutusvaltaisessa Spectator-viikkolehdessä1.

Hän viittaa muun muassa kanadalaiseen tutkimukseen2, jossa on havaittu testin löytävän koronan palasia vielä viikkoja sen jälkeen, kun ihmisen immuunipuolustus on torjunut viruksen eikä se enää voi aiheuttaa tautia. Eli ihmisiä voidaan määrätä karanteeniin ja yhteiskunnan toimintoja pysäyttää, vaikka tautia tai sen leviämisvaaraa ei todellisuudessa ole.

Testin ongelmat liittyvät siihen, ettei se kerro koronaviruksen löytymisestä vaan viruksen perimässä olevan lyhyen RNA-molekyyliketjun esiintymisestä. Tämä ketju voi olla peräisin muualta kuin toimintakykyisestä SARS-COV-2-viruksesta: esimerkiksi viruksen palasesta.

Ihmisestä otetussa näytteessä virus-RNA:n määrä on niin vähäinen, ettei sitä voida havaita. RT-PCR-testi kasvattaa määrää, jotta esiintyminen voidaan todeta. Testi perustuu siihen, että RNA muutetaan ensin vastaavaksi DNA-molekyyliketjuksi. Sitten DNA:n määrä monistetaan ensimmäisellä kierroksella kaksinkertaiseksi. Seuraavalla kierroksella tämä kaksinkertainen määrä monistetaan taas kaksinkertaiseksi ja niin edelleen. Näin DNA:n määrä kasvaa kiihtyvää tahtia. Testi on sitä herkempi, mitä useampia monistuskierroksia suoritetaan.

Mainitun kanadalaisen tutkimuksen mukaan testiä ei pitäisi ajaa enempää kuin 23 kierrosta eli sykliä. Tällöin DNA-määrä on kasvanut jo 8,4 miljoonaa kertaa alkuperäistä suuremmaksi. Jos syklejä on enemmän kuin 23, löydetty DNA ei enää liity elävään virukseen. Kuitenkin monet koronavirustestit tekevät 35 kierrosta eli monistavat alkuperäistä määrää 34 miljardia kertaa suuremmaksi, jotkut jopa 45, mikä merkitsee määrän kasvamista 35-biljoonaakertaiseksi.Myös Suomessa käytetyt testit tekevät näitä ylikierroksia. Esimerkiksi Turun yliopistollisessa keskussairaalassa ajetaan 45 sykliä.

Näin ollen useimmat viime aikoina saadut positiiviset testitulokset voivat olla vääriä. Voisiko olla niin, että tällä hetkellä koronaan liittyvät pelot, suositukset ja rajoitukset ovat turhia?

Olli Tammilehto

1Carl Heneghan ja Tom Jefferson: ”Could Mass Testing for Covid-19 Do More Harm than Good?”, Spectator, 12.8.2020, https://www.spectator.co.uk/article/could-mass-testing-for-covid-19-do-more-harm-than-good-.

2Jared Bullard ym.: ”Predicting Infectious SARS-CoV-2 from Diagnostic Samples”, Clinical Infectious Diseases, 22.5.2020, doi:10.1093/cid/ciaa638.

Kategoria(t): Korona. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 Responses to Lähes kaikki positiiviset koronatestitulokset voivat olla vääriä

 1. Joku Toinen sanoo:

  Mitenkähän on? 25. elokuuta tehtiin 13900 koronatestausta, joista 9 näytti positiivista löydöstä. Jos tuo mitä sanoit testausmenetelmän taipumuksesta tuottaa vääriä positiivisia tuloksia pitää paikkansa, luulisi positiivisia olevan merkittävästi enemmän kuin 0,065%.

  Lähde: https://experience.arcgis.com/experience/d40b2aaf08be4b9c8ec38de30b714f26

  • Olli Tammilehto sanoo:

   En puhu jutussani satunnaisista vääristä tuloksista, vaan sellaisista, jotka kertovat oikeasti virus-RNA:n löytymisestä mutta jotka eivät liity eläviin viruksiin. Tilanteessa, jossa epidemia alkaa olla ohi, nämäkin tapaukset käyvät harvinaisiksi. Satunnaisia, testin epätarkkuudesta johtuvia vääriä positiivisia tuloksia on. Yksinkertaisella laskutoimituksella päädytään itse asiassa siihen, että viruksen harvinaistuessa, suurin osa positiivisista tuloksista voi olla seurausta testin pienestä epätarkkuudesta.

 2. J. Jörgensen sanoo:

  Tämä ’liian herkän’ menetelmän ongelma koskee itse asiassa kaikkia PCR monistamiseen perustuvia testejä. Tulos itse voi toki olla myös väärä, siis että näytteessä ei todellakaan löydy haettavaa RNA/DNA pätkää, mutta useimmiten validoitujen testien antama tulos lienee kyllä oikea. On sen sijaan ihan eri asia onko löydöksellä mitään kliinistä merkitystä diagnosoitavan taudin kannalta. Liikaherkkyyttä on toki pyritty kontrolloimaan esimerkiksi sillä, että monistustuotteen on tultava reaktiossa näkyviin jo varsin pian, mitä pidetään osoituksena siitä, että haettavaa RNA/DNA jaksoa on näytteessä kliinisesti merkitseviä määriä. Rajanveto tuolle ’varsin pian’ on tietysti perin vaativaa; se kun riippuu monista menetelmän ominaisuuksista.

 3. HH sanoo:

  Käytännön lääkäreillä on vähän erilainen mielipide tämän epidemian vaarasta. https://www.uusisuomi.fi/uutiset/us/3a21ceb0-9b41-448d-9182-0ab0d8bbc4b8

  • Olli Tammilehto sanoo:

   Covid19-sairaus on vakava. Mutta se on harvinainen: valtaosa viruksen saaneista ei saa sitä. On myös lukemattomia muita yhtä vaikavia tai vakavampia sairauksia. Koronatoimenpiteet ovat estäneet tai vaikeuttaneet muiden sairaukisien hoitoa ympäri maailmaa ja aiheuttavat siksi moninverreoin enemmän kuolonuhreja kuin itse virus. Ks. esim. http://www.tammilehto.info/blogi/2020/05/26/korona–ja-arestikuolleet/

   Lukuisat käytännön lääkärit ovat kanssani samaa mieltä siitä, että nyt on pahasti ja fataalisti ylireagoitu. Saksassa ainakin 700 tällaista lääkäriä: ks. https://www.ärzte-für-aufklärung.de/ Katso myös kahden käytännön lääkärin koronakriittisestä kirjasta tekemääni arviota:
   http://tammilehto.info/reiss-bhakdi-kirja97.php

   Monissa tutkimuksissa, joissa on vertailtu eri maita ja esim. USA:n osavaltioita, on päädytty siihen, että yhteiskunnan sulkemisella ei ole juurikaan ollut vaikutusta epidemian kulkuun. Sen sijaan vanhusten, erityisesti vanhaikodissa asuvien, kohtelu, yhteiskunnan etninen koostumus ja sopivien lääkkeiden saatavuus ova vaikuttaneet paljon kuolleisuuteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *