Liittoutuuko Suomi Gazan kansanmurhaajan kanssa?

Jaa somessa tai sähköpostilla:

Gazan kansanmurhaa ei voisi tapahtua ilman Yhdysvaltojen voimakasta tukea. Valtaosa Israelin käyttämistä aseista on joko yhdysvaltalaisia tai tehty Israelin asetehtaissa, joiden rakentamisen Yhdysvallat on rahoittanut1. USA on antanut vuosittain Israelille 3,8 miljardin dollarin edestä sotilaallista apua. Gazan sodan alkaessa apua lisättiin entisestään2. Sodan ensimmäisen kuukauden aikana USA lennätti Israeliin 10 000 tonnia aseita, ammuksia ja panssariajoneuvoja3. Lisäksi Israel on voinut hyödyntää USA:n valtavia asevarastoja, jotka ovat olleet maassa valmiina4.

Yhdysvallat siis käytännössä osallistuu erittäin suurella panoksella palestiinalaisten järjestelmälliseen tappamiseen Gazassa. Tästä huolimatta hallituksemme haluaa sitoa Suomen USA:han entistä tiiviimmin. Se on neuvotellut Yhdysvaltojen kanssa sotilaallisen yhteistyösopimuksen eli DCA:n, joka astuu voimaan, jos kaksi kolmasosaa kansanedustajista hyväksyy sen. DCA-sopimus johtaisi käytännössä 15 USA:n sotilastukikohdan perustamiseen Suomeen. Ne olisivat USA:n saarekkeita, joissa pätisi USA:n laki ja joita maamme viranomaiset eivät voisi tarkastaa.

DCA-sopimuksesta keskustellaan Turussa lauantaina 13.1. klo 15 järjestettävässä yleisötilaisuudessa. Siellä ruoditaan mm. seuraavia kysymyksiä:

 • Kasvaako ydinasevaltojen välinen jännite?

 • Heikkeneekö Suomen ja Pohjolan turvallisuus?

 • Kapeneeko Suomen itsemääräämisoikeus?

 • Osallistuuko Suomi USA:n sotiin eri puolilla maailmaa?

Keskustelua alustavat kirjailija Veronica Pimenoff ja kansainvälisen politiikan emeritus professori Jyrki Käkönen. Yleisökysymykset ovat kovasti tervetulleita. Paikka: Rakennusliiton kokoushuone, Uudenmaankatu 6a (käynti talon oikealta sivustalta). Järjestää: Turun Rauhanihmiset. Lisätietoja aiheesta: www.eitukikohtia.fi


Suomessa vapaiden kirjoittajien on yhä vaikeampaa saada toimeentuloa työstään – varsinkin jos kyseenalaistaa vallitsevia käsityksiä ja kertomuksia. Toivon siksi, että te, lukijani, tukisitte suoraan rahallisesti työtäni. Ulkomailla on paljon nettipalveluja, joiden kautta minun kaltaiseni kirjoittajat keräävät tukea. Kuitenkin Suomessa yksityinen rahankeräys on laitonta. Siksi tuen antamisen täytyy tapahtua ostamisen muodossa. Linkki tukikauppaani: https://tammilehto.info/tuki/index.php

Kategoria(t): Maailmanjärjestelmä, Sodat, Sota. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

7 Responses to Liittoutuuko Suomi Gazan kansanmurhaajan kanssa?

 1. Olavi Koskela sanoo:

  Viestisi vaikuttavuutta heikentää oleellisesti se, että unohdat tai sivuutat kokonaan Hamasin teot tässä valitettavassa konfliktissa. Tällaisena pläjäyksesi jää pelkäksi yksipuoliseksi propagandaksi, minkä ohittaa tai kuittaa tavanomaisena vasurityperyytenä.

  • Olli Tammilehto sanoo:

   Wikipedian mukaan Hamasin iskussa Israeliin kuoli 1139 israelilaista. Israelin sotatoimien seurauksena Gazassa on kuollut 2.1.24 mennessä 22 000 palestiinalaista. Suuri joukko ihmisoikeusasiantuntijoita ja -järjestöjä pitää selvänä, että tässä on kyse Israelin suorittamata kananmurhasta.

   Toki Hamasin siviileihin kohdistuva väkivalta on tuomittavaa – samaten kuin Israelin palestiinalaisiin siviileihin kohdistunut 76 vuotta jatkunut terrori. Se, mitä Gazassa nyt tapahtuu on kuitenkin jotain ainutlaatuisen hirvittävää ja rikollista.

  • SV sanoo:

   Mitkä ovat Hamasin todelliset teot tässä akuutissa konfliktissa? Järkyttävän taitava ja yllättävä sotilasoperaatio miehittäjävaltiota vastaan nosti Palestiinan kysymyksen jälleen maailmanpolitiikan ja globaalin omantunnon keskiöön.

   Kysymyksellä ei ole mitään tekemistä oikeisto-vasemmisto hölmöilyn kanssa, joka on täysin yhdentekevää ja typerää identiteettipolitiikkaa ilman mitään todellista sisältöä.

   Kansainvälisen lain mukaan miehitetyn kansan vastarinta miehittäjävaltiota vastaan on oikeutettua. Liittyikö palestiinalaisten sotilasoperaatioon joitakin tekoja ja tapahtumia, jotka ovat tuomittavia kansainvälisessä rikostuomioistuimessa? On mahdollista että juridisesti tuomittavia tekoja on tapahtunut, mutta tuomiovalta tässä asiassa ei kuulu millekään propagandalähteelle, vaan jokainen syytös on tutkittava todisteiden perusteella puolueettomassa tuomioistuimessa kansainvälisen lain mukaan.

   Israelilaislähteiden mukaan suuri osa Israelilaisista siviiliuhreista kuoli IDF:n helikoptereiden ja tankkien tulitukseen. Kuinka suuri osa tarkalleen, sen selvittäminen edellyttäisi puolueetonta kansainvälistä tutkimusta. Hamas ja muut palestiinalaiset vastarintajärjestöt tai heidän jäsenensä eivät ole tietääkseni ole tällä erää syytettyinä mistään rikoksista missään kansainvälisessä tuomioistuimessa. Väitteet raiskauksista ja dekapitoinneista ovat huolellisessa journalistisessa kritiikissä osoittautuneet propagandavalheiksi ilman mitään todellista juridista perustaa.

   Sen sijaan Etelä-Afrikan nostama kansanmurhasyyte Israelia vastaan YK:n Kansainvälisessä tuomioistuimessa on erittäin huolellisesti dokumentoitu ja juridisesti vahva, mukaanlukien monikymmensivuinen dokumentointi Israelin johtavien poliitikkojen ja viranomaisten julkisesti ilmaisemasta joukkotuhonta-aikeesta. On erittäin tärkeää pitää mielessä, että vaikka Israelin äänestäjien enemmistö välittömästi tai välillisesti tukisi joukkotuhonta-aikomusta eli kansanmurhaa, niin enemmistödemokraattinen ”oikeutus” ei ole kansainvälisen lain ja sen kansanmurhan (juridinen termi joukkotuhonta) estämistä ja rankaisemista koskevan yleissopimuksen yläpuolella. Päinvastoin, valtiosopimuksen osapuolet (Suomi mukaanlukien) ovat juridisesti velvoitetut estämään joukkotuhonnan ja rankaisemaan siihen osallistuneita riippumatta siitä, onko joukkotuhontaan välillisesti tai välittömästi osallistunut Sionistisen valtion valtion poliittinen enemmistö tai vähemmistö.

   Kun tarkemmin katsotaan, niin kansanmurhan aikomus on selvä johdonmukainen seuraus sionistisesta ideologiasta, riippumatta siitä onko kyseessä kristillinen lahkolainen sionismi vaiko etnis-nationalistinen juutalainen sionismi (joita kumpaakin suuri osa juutalaista uskontoa tunnustavista kanssaihmisistä pitää ”anti-semitistisenä”). Tässä suhteessä sionistinen ideologia on suoraan verrannollinen natsi-ideologiaan.

 2. Maija sanoo:

  Hamasin yksipuolisesti ilmoittamaa lukua 22000 ei ole voitu todentaa.
  Se menee sotapropagandan tiliim. Ei ole näkynyt hautajaisia, eikä
  vastaavia ilmiöitä, jotka oleellisesti kuuluvat heidän kulttuuriinsa.
  Sotarikoksia toki tapahtuu molemmin puolin. Se kuuluu sotaan.
  Jumala viime kädessä tuomitsee sotarikokset. Molemmin puolin.
  Hamasin jatkuva terrori raketti-iskuineen Israeliin on kirjattu heidän
  ”perustuslakiins” ELI iSRAELIN PYYHKIMINEN MAAILMANKARTALTA.
  Eikö YK:n ynnä muiden tulisi tuomita tämänkaltaiset asenteet ja vihanlietsonta.
  en sijaan YK on muuttunut antisemitistiseksi järjestöksi muslimien runsauden
  vuoksi. Taloudelliset edutko määräävät tahdin?

  • Tuota 20 000 lukua ovat käyttäneet kansainväliset laatulehdet. Varmaankaan se ei voi olla täysin tarkka, mutta ilmeisen suuntaa-antava. Paikalla olevat avustusjärjestöt ovar raportoineet humanitaarisesta katastrofista. Sairaaloita ja ambulansseja on pommitettu – joko vahingossa tai tahallaan.

   Luku voi olla suurempikin, kun kadonneita on niin paljon. Raivaustyöt ovat varmaan hitaita pommitusten vuoksi. Luku voi olla pienempikin, mutta valtava se on. Traagista on, että noin 75 prosenttia uhreista on arvioitu olevan naisia ja lapsia. Noin 80 toimittajaa on surmattu, mikä on poikkeuksellisen suuri luku. Serkin kertoo pommitusten massiivisuudesta ja suojapaikkojen vähyydestä. Israel on käyttänyt tekoälyä apunaan pommituksissa.

   • Kritisoin ja korjaan nyt itseäni:

    Tuo yllä mainitsemani 20 000 on vanha luku syksyltä. Kuten Olli Tammilehti kirjoitti, luku oli 22 000 2.1.2024 mennessä.

    Nyt viimeisen 10 päivän aikana palestiinalaisten kuolinluku on noussut tuhannella eli se on 23.000 kertoi YLE 12.1.2024 Hamasin hallitseman terveysministeriön ilmoittaman luvun. Laatulehdet siteeraavat terveysministeriön lukuja.

    Viime päivinä taas on surmattu muutama sata lasta. Uhreista on arvioitu 75 prosenttia olevan lapsia.

    Luvut eivät voi täysin täsmätä siksikään, että valtavasti ihmisiä on kateissa, monet heistä raunioissa kuolleena.

    Kumpikin osapuoli on militaristinen. He ajattelevat rautakansleri Otto von Bismarkin tavoin:

    ”Aikamme suuret kysymykset ratkaistaan verellä ja raudalla.”

    Se oli aiemmin kansainvälisen politiikan normaali, mitä kohti mennään taas.

 3. Kiitos jutusta ja kiitos tapahtuman järjestämisestä. Varmaan hyvä lisätä tuo Hamasin terrorismin tuomitseminen.

  Mitä Gazan uhrikukuun tulee, niin moni on kateissa raunioiden alla. Noin kuukausi sitten heitä arvioitiin olleen noin 1 000 (Al Jazeera, The Guardian)

  Nyt aliravitsemuksesta/nälänhädästä kärsii huomattava osa Gazalaisista. YK on varoittanut siitä jo useamman kerran. Lasten elämä on pahoin traumatisoitu – toki muiden myös: kolme kuukautta jatkuvia pommituksia ilman suojaa. Joku kirjoitti, että Israel olisi kieltänyt pommisuojien kaivamisen palestiinalaisalueille. Pitääkö se paikkansa?

  Avustustoiminta on hyvin rajoitettua. Aidatusta Gazasta on hyvin vaikea päästä pois, monille se on käytännössä mahdotonta. Se vaatii mm. noin 10 000 euron korruptiorahaa Egyptin rajaviranomaisille (The Guardian pari pivää sitten)

  Laitoin someen jutun jakoon saatteella:

  Veikkaan, että NATO-Suomessa asia sivuutetaan hiljaisuudella. Kuten monille asioille tehtiin YYA-Suomessa.

  Pienessä maassa on aika helppo hallita pelolla ja hiljaisuudella. Se lie jo poliittisessa geeniperässämme? Ulkopuoliset hallitsijat vain vaihtuvat.

  Ymmärtääkseni tapahtuman puhujat ja varmaan myös järjestäjät tuomitsevat myös Hamasin terrori-iskun syyskuussa 2023, jossa nyt viimeisimmän laskelman mukaan kuoli 1139 ihmistä. Israelin pommituksissa on kuollut noin 22 000. Suurin osa uhreista on naisia ja lapsia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *