Jaa alla oleva somessa tai sähköpostilla:

Tätä Olli Tammilehdon kirjoitusta Helsingin Sanomat ja Kaleva eivät suostuneet julkaisemaan. Se on julkaistu Fifi-nettilehdessä 10.1.2014 ja Keskisuomalaisessa 12.1.2014 (kirjoitettu 2013). Uudelleen julkaiseminen toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

Fennovoima edistää ydinsotaa

Fennovoima ja muut suomalaiset ydinvoimayhtiöt edistävät ydinaseiden leviämistä ja sitä kautta lisäävät ydinsodan todennäköisyyttä. Virallinen Suomi pitää tätä väitettä täysin perusteettomana samanaikaisesti, kun ollaan huolissaan siitä, että Iran mahdollisesti hankkii ydinaseita rauhanomaisen ydinteknologian avulla. Ajatellaan, ettei mallimaa Suomessa tapahtuva toiminta voi mitenkään edistää ydinsotaa. Todellisuudessa väite suomalaisen ydinteknologian yhteydestä ydinaseisiin on aivan yhtä perusteltu kuin se, että öljyn ja kivihiilen käyttö Suomessa edistää ilmastokatastrofia: maailman ydinteknologia järjestelmä on samanlainen globaali kokonaisuus kuin ilmakehä.

Fennovoiman kohdalla yhteys ydinaseisiin on harvinaisen selkeä. Rosatomin innokkuudelle myydä ydinvoimala Pyhäjoelle on syynsä. Kyse on siitä, että ostopäätös ja tulevaisuudessa mahdollisesti toimivan ydinvoimalan mallikappale Suomessa helpottaisivat ratkaisevasti ydinteknologian myyntiä ympäri maailmaa. Venäläisistä ydinvoimaloista todennäköisesti kiinnostuneiden maiden joukossa on niitä, joiden hallitukset eivät ainakaan kaikkina aikoina ole hyvissä väleissä USA:n tai alueellisten ydinasevaltioiden kuten Israelin kanssa. Oman ydinaseen hankkiminen voi alkaa houkuttaa.

Maalle, jolla on riittävästi ydinvoimaloiden avulla hankittua ydinteknologiaosaamista, aseen valmistaminen on helppoa. Yksinkertaisin tapa on käyttää hyväksi ydinvoimalassa aina syntyvää plutoniumia. Ydinjätteessä normaalisti oleva niin sanottu reaktoriplutoniumkin kelpaa atomipommiin, kuten USA:ssa on kokeellisesti todistettu. Toisaalta kun polttoainesauvat otetaan pois reaktorista tavallista aikaisemmin, saadaan pommimiesten suosimaa aseplutoniumia. Plutoniumin erottaminen kemiallisesti muusta ydinjätteestä ei ole erityisen vaikeaa silloin, kun kyse on vain muutaman kilon hankinnasta ja kun turvallisuudesta ei piitata. Ja miksipä sotaan valmistautuvassa maassa työntekijöiden sairastumisesta välitettäisiin, kun sodassa on joka tapauksessa tarkoitus uhrata suuri joukko ihmisiä.


10.01.14


Lisää kommentti

* Pakollinen tieto
4000
Drag & drop images (max 3)
Powered by Commentics

Comments

No comments yet. Be the first!

Page Top
 
Palautetta kirjoittajalle (myös tämän sivuston teknsisistä yksityiskohdista) voi lähettää osoitteeseen
Kirjoituksen uudelleen julkaiseminen on toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

Takaisin tekijän (Olli Tammilehto) kotisivun alkuun (http://www.tammilehto.info)