Jaa alla oleva somessa tai sähköpostilla:

Tämä Olli Tammilehdon kirjoitus on julkaistu Etelä Uusimassa 30.11.2014. Uudelleen julkaiseminen toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

Langaton verkko Fiskarin koululle?

Kahdeksanvuotias tyttäreni tuli viikko sitten koulusta kotiin ja kertoi, että työmiehet asensivat hänen luokkansa kattoon jotain härveliä. Huolestuin asiasta ja soitin Raaseporin kaupungin virkamiehelle. Selvisi, että kaupunki on päättänyt asentaa Fiskarin kouluun langattoman tietoliikenneverkon eli WLANin. Ensi vuoden alkupuolella aiotaan hankkia kaikille koululaisille verkkoa käyttävät tablettitietokoneet (iPadit). Tämä tuntui käsittämättömältä, sillä onhan olemassa sadoittain vertaisarvioituja tieteellisiä tutkimuksia, jotka osoittavat verkossa käytettävän mikroaaltosäteilyn olevan vaarallista erityisesti kasvuiässä oleville lapsille. Tajusin, että lasten parasta ajattelevat kunnan päättäjät ovat verkosta ja iPadeista hyötyvien yhtiöiden harhaanjohtavan tiedotuksen uhreja.

Langattoman verkon säteilyn on tutkimuksissa havaittu lisäävän muun muassa hermostovaurioita, päänsärkyä, keskittymisvaikeuksia, käyttäytymis- ja muistihäiriöitä sekä syöpää edistäviä muutoksia. WLANin säteily on pitkälti samankaltaista kuin paljon kauemman aikaa käytössä olleiden tutkien ja kännyköiden säteily. Tämän säteilyn on monissa tutkimuksissa havaittu lisäävän muun muassa väsymystä, unettomuutta, ärtyneisyyttä, tinnitusta, perinnöllisiä vaurioita ja syöpää.

On toki myös tutkimuksia, joissa mitään vaikutuksia ei ole havaittu, mutta ne ovat yleensä alan teollisuuden rahoittamia. Washingtonin yliopiston tutkija Henry Lai kävi läpi vuosina 1990-2006 tehdyt 326 tutkimusta, jotka käsittelivät mikroaaltosäteilyn vaikutuksia. Niistä tutkimuksissa, jotka olivat mikroaaltolaitteita valmistaman teollisuuden rahoittamia, vain 30 % löysi negatiivisia vaikutuksia. Riippumattomista tutkimuksista sen sijaan 70 %:ssa havaittiin kielteisiä vaikutuksia.

Joka tapauksessa langattoman verkon vahingollisuudesta lapsille tiedetään myös teollisuuden piirissä. Valmistajien tekemät laitteiden käyttöohjeet kertovat siitä. Esimerkiksi Telewellin langattoman reitittimen käyttöohjeessa sanotaan: ”Langattomat laitteet asennetaan aina mahdollisimman kauas käyttäjistä eikä niitä tule asentaa lasten tai nuorten makuuhuoneisiin.” Tällaisia laitteita ruuvataan paraikaa Fiskarin koulun luokkahuoneisiin, joissa lapset oleskeleva lähes yhtä paljon kuin makuuhuoneissaan.

Tieto WLANin vaarallisuudesta lapsille on saanut lukuisat vastuuntuntoiset päättäjät tekemään langattoman verkon käyttöä rajoittavia ratkaisuja. Euroopan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö Euroopan neuvosto suositteli vuonna 2011, että jäsenvaltiot käyttävät kouluissa langallista internetverkkoa langattoman sijasta. Lähes 700 000 asukkaan Frankfurt on päättänyt, ettei kaupungin kouluissa käytetä langatonta verkkoa. Baijerin parlamentti suositteli vuonna 2007, ettei osavaltion kouluihin asenneta WLANia. Salzburgin ympäristövirasto suosittelee, ettei kaupungin kouluissa käytetä langatonta verkkoa. Englannissa, Ranskassa ja Kanadassa ovat jotkut koulut purkaneet WLANin terveydellisistä syistä. Samaten Ranskan kansalliskirjasto purki langattoman verkkonsa vuonna 2008.

Toivottavasti Raaseporin kaupunki seuraa näiden sivistyneitten tahojen esimerkkiä.


29.11.14


Lisää kommentti

* Pakollinen tieto
4000
Drag & drop images (max 3)
Powered by Commentics

Comments

No comments yet. Be the first!

Page Top
 
Palautetta kirjoittajalle (myös tämän sivuston teknsisistä yksityiskohdista) voi lähettää osoitteeseen
Kirjoituksen uudelleen julkaiseminen on toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

Takaisin tekijän (Olli Tammilehto) kotisivun alkuun (http://www.tammilehto.info)