Tämä Olli Tammilehdon kirjoitus on julkaistu lyhennettynä Helsingin Sanomissa 7.5.03. Uudelleen julkaiseminen toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

Järjestyksenvalvojalaki - oikotie yksityispoliisivaltioon


Viime vuonna alettiin soveltaa uutta lakia järjestyksenvalvojista (533/1999) sen täydessä ankaruudessa. Laki on osoittautunut kansalaistoiminnan tappolaiksi. Se vaikeuttaa ratkaisevasti kylä- ja kaupunginosajuhlien, kulttuuritapahtumien ja muiden yleisötilaisuuksien järjestämistä tai tekee sen tyystin mahdottomaksi. Monia tilaisuuksia ympäri maata on jo peruutettu, koska järjestäjäyhdistys ei ole saanut mistään lain vaatimia kortillisia järjestyksenvalvojia.

Kerron omakohtaisen esimerkin kotipaikkakunnaltani: Fiskarsin kylän vappukokkojuhlalla on vuosisataiset perinteet. Viime vuosikymmeninä sen on järjestänyt kyläseura. Kyläläiset tiesivät jo viime syksynä, että tämän kevään juhlan järjestäminen voi osoittautua mahdottomaksi. Niinpä muutamat kyläläiset ilmoittautuivat järjestysmieskurssille, jossa poliisi olisi viikonlopun ajan opettanut päihtyneiden taltuttamista ynnä muuta. Kurssin ja järjestyksenvalvojakortin hinta yhteensä oli kuitenkin niin korkea, että kurssille ei ilmoittautunut riittävästi ihmisiä. Samoin kävi kahdelle muulle vastaavalle kurssille, joita lähiseudun kansalaisopistot yrittivät järjestää. Niinpä vapun lähestyessä näytti siltä, että läntisen Uudenmaan merkittävin vapunaaton tapahtuma joudutaan peruuttamaan ja arvokas perinne katkaisemaan. Onneksi viime tingassa saimme apua naapurikylän Faces-festivaaliin järjestäjäporukalta. Heistä muutamalla sattui olemaan vielä voimassa oleva kortti.

Lain vaatimia järjestyksenvalvojia saa tietenkin vartiointiliikkeistä. Näiden yksityispoliisien palvelut ovat kuitenkin niin kalliita, että useimmat tilaisuuksien järjestäjät eivät voi niitä koskaan käyttää. Toisaalta ammattivartijoiden palkkaaminen voi muuttaa tilaisuuden luonnetta ratkaisevasti. Esimerkiksi Hangossa järjestetyssä musiikkijuhlassa yksityispoliisit ympäröivät alueen piikkilangalla ja asensivat eri puolille tarkkailukameroita. Juhli nyt sitten keskitysleiritunnelmassa!

Kun kansanjuhlien ja yleisötilaisuuksien järjestäminen estyy, kuolee helposti yhdistysten muukin toiminta, sillä ne ovat monelle seuralle keskeinen tulonlähde. Jollei lakia kumota pikaisesti, se tulee tappamaan Suomesta suurimman osan vapaata kansalaistoimintaa. Samalla näivettyy suuri osa kansankulttuuria, sillä yhdistysten toiminta ja niiden järjestämät tilaisuudet ovat sen olennainen ilmenemismuoto. Jäljelle jää vain valtion, kuntien ja yhtiöiden rahoituksella ja tiukassa kontrollissa tapahtuva toiminta.

Yhteiskunta, jossa hyväksytään vain valtiollisuus ja yhtiöt, on maailmalla nykyisin suosittu malli: sitä kannattavat niin kiinalaiset "uuskommunistit" kuin kaikenmaailman uusliberaalit "vapaine" talousvyöhykkeineen, joilla yhdistymisvapautta ei ole. Myös USA:n uuskonservatiivit kannattavat tätä mallia, mitä todistaa heidän innokkuutensa kuristaa kansalaisoikeuksia isänmaanturva- ja urkintalaeillaan.

Mutta Suomessahan valtaa eivät pidä uuskommunistit, uusliberaalit eivätkä uuskonservatiivit - eiväthän? Vai onko kenties eduskuntaan ja hallitukseen päässyt uustyperien joukko, jotka sinisilmäisyyttään antavat vallan Suomen pienen pienille uusideologiaryhmille? Mutta tämähän ei tietenkään pidä paikkaansa! Meillä on kunnon eduskunta ja hallitus, jotka mitä pikimmin kumoavat kansalaisten perusoikeuksien kanssa ristiriidassa olevan järjestyksenvalvojalain.

Page Top
 
Palautetta kirjoittajalle voi lähettää osoitteeseen etunimi(at)sukunimi.info
Kirjoituksen uudelleen julkaiseminen on toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

Takaisin Olli Tammilehdon kotisivun alkuun (http://www.tammilehto.info/)

7.5.2003 jälkeen: