Tämä Olli Tammilehdon kirjoitus on julkaistu Vihreässä Langassa 22.11.2016 ja Antimilitaristin numerossa 4/2016. Uudelleen julkaiseminen toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

Suomen turvallisuuspolitiikka vaarantaa kaikkien suomalaisten hengen

Suomen kansalaisten turvallisuudesta huolehtivat hallitus, presidentti, armeija, poliisi ja lukuisat muut valtion elimet. Näin ainakin väitetään. Turvallisuuteen uhrataan joka vuosi miljardeja veroeuroja. Mikä sitten uhkaa suomalaisten turvallisuutta? Aivan ilmeisesti suurimmat uhat ovat ilmastonmuutos ja ydinaseet. Ydinsota tai nykyisten tai tulevien päästöjen laukaisema ilmastokatastrofi voi miljardien muiden ihmisten ohessa tappaa kaikki suomalaiset.

Mitä virallinen Suomi tekee näiden keskeisten uhkien torjumiseksi? Muodollisesti Suomi näyttää tekevän paljonkin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Kuitenkin tekniset päästöleikkaukset tulevat auttamattomasti liian myöhään. Vuosikymmenien toimettomuuden seurauksena ilmastonmuutos on edennyt niin pitkälle, että ainoa kyllin nopeasti tehoava keino on taloudellisen toiminnan supistaminen ja siirtyminen kaikkien ihmisarvoa kunnioittavaan kohtuutalouteen. Tätä Suomen hallitseva eliitti ei näytä edes harkitsevan, vaikka jo pelkällä kohtuutaloussuunnitelmalla olisi valtava kansainvälinen merkitys.

Ydinsodan torjumisen suhteen tilanne on vielä huonompi: virallinen Suomi ei edes muodollisesti yritä ehkäistä ydinkatastrofia, vaan käytännön toimillaan edistää sitä. Esimerkiksi kun YK:n yleiskokous päätti lokakuussa 123 valtion äänillä aloittaa ensi vuonna neuvottelut ydinaseiden kieltämisestä, Suomi pidättäytyi äänestyksestä. Suomi tukee ydinasevarustelua hankkimalla Pyhäjoen ydinvoimalan Rosatomilta, joka on keskeinen osa Venäjän ydinaseteollista kompleksia.

Pahinta on, että virallinen Suomi edistää ydinasevaltojen lähikosketusta, joka voi johtaa ydinsotaan. Ilmavoimien 3.10. päivätyn tiedotteen mukaan Naton hävittäjät lentävät Suomen ilmatilassa viikoittain ainakin vuoden loppuun saakka. Aikaisemmin tänä vuonna turvallisuudesta vastaavat ministerit ja virkamiehet päästivät Suomeen USA:n F-15-hävittäjiä ja muuta sotakalustoa. Ehkä osittain juuri tämän Nato-jäsenyyttä vastustavaa kansalaismielipidettä loukkaavan toiminnan seurauksena Venäjän sotakoneet loukkaavat vähän väliä Suomen ilmatilaa. Kahden ydinasevallan koneiden törmäys tai toisen käyttäytymisen väärintulkinta ovat täysin mahdollisia. Tapaus voidaan nähdä provokaatioksi, johon reagoidaan uusilla konfliktia kiihdyttävillä teoilla. Sotaan johtava kierre on valmis.

Sotakierteen alkamisen todennäköisyyttä lisää se, että lännen ja Venäjän välit ovat olleet viime aikoina erittäin jännittyneet. USA:n ja muiden Nato-maiden joukkoja ja aseistusta on siirretty aivan Venäjän ja sen kanssa liittoutuneen Valko-Venäjän rajoille Baltian maihin ja Puolaan. Lisää on tulossa: lokakuun lopulla Nato ilmoitti sijoittavansa 4000 sotilasta ja raskasta aseistusta Venäjän rajoille tai niiden tuntumaan. Marraskuun alussa Nato päätti asettaa hälytysvalmiuteen satoja tuhansia sotilaita. Venäjä on vastannut siirtämällä omaa aseistustaan lähemmäksi länsirajaansa.

Myös Euroopan ulkopuolella Venäjän ja Yhdysvaltojen sotilaallinen yhteenotto on lähellä. USA:n sotilaslähteiden mukaan Venäjän ja USA:n koneet ovat olleet vähällä törmätä toisiinsa Syyrian ilmatilassa useita kertoja joka kuukausi.

Tässä sotaan valmistautumista muistuttavassa asetelmassa sotilaiden hermot ovat kireällä. Yksikin vastapuolen epäilyttävä liike voi johtaa laukaukseen, joka sytyttää maailmanpalon – kuten Sarajevossa vuonna 1914.

Naton ja Venäjän välinen sota muuttuisi väistämättä enemmin tai myöhemmin ydinsodaksi. Konfliktin eskaloitumien ”Harmageddoniksi” on nyt vielä helpompaa kuin aikaisemmin. Kumpikaan osapuoli ei ole sulkenut pois ydinaseiden ensikäytön mahdollisuutta. Ydinaseistukseen kuuluu nykyisin myös ”pieniä” ja ”tarkkoja” atomipommeja sisältäviä ohjuksia, jotka ovat laskeneet psykologista kynnystä näiden joukkotuhoaseiden käyttöön. Tätä laskevat myös vastapuolen ydinhyökkäyksen torjuntaan tarkoitetut ohjukset, joita on sijoitettu Romaniaan. Ydinsodaksi eskaloitumisen todennäköisyyttä lisää myös se, että osa ohjuksista voi kuljettaa sekä tavallisia että ydinpommeja. Näin ollen tavanomaisen aseistuksen käyttö voidaan erehdyksessä tulkita ydinasehyökkäykseksi, johon vastataan ydinasein.

Näistä ja monista muista syistä ydinsodan todennäköisyys on useiden asiantuntijoiden mukaan nyt suurempi kuin pahimpina kylmän sodan vuosina. Tämä oli esimerkiksi Yhdysvaltain entisen puolustusministerin William Perryn näkemys jo vuosi sitten, ja sen jälkeen tilanne on vain pahentunut. Tässä tilanteessa Euroopan valtavirran kyseenalaistamisella ja Suomen pysyttelyllä sivussa suurvaltojen aseidenkalistelusta voisi olla suuri merkitys.

Vanhan sanonnan mukaan kenraalit valmistautuvat aina edelliseen sotaan. Suomen hallitus torjuu ilmastonmuutosta keinoilla, joilla oli merkitystä pari vuosikymmentä sitten. Puolustusvoimien ja Maanpuolustuskorkeakoulun laajoilla nettisivuilla ei mainita ydinsotaa kertaakaan. Suomi valmistautuu käytännössä 70 vuoden takaiseen sotaan ja samalla edistää toimillaan ydinsodan syttymistä. Virallinen ”turvallisuuspolitiikka” on erittäin vaarallista.22.11.16


Kommentit (3)

Aihe: Suomen turvallisuuspolitiikka vaarantaa kaikkien suomalaisten hengen
Facebookdel.icio.usStumbleUponDiggGoogle+Twitter
Gravatar
T. Kallinen kirjoittaa...
Monet eivät tykkää tästä, mutta Syyriassa on menneillään muslimien välinen sota. Uskonsota siis. Kuin pimeimmällä keskiajalla. Miten niitä hulluja auttaa ja opastaa ...
29th November 2016 2:33pm
Gravatar
Olli Tammilehto kirjoittaa...
Syyriassa ei ole käynnissä uskonsota. Kysymys on viime kädessä öljystä ja kaasusta. Tästä tarkemmin blogikirjoituksessani

Syyriassa uskonto on sumuverho valtapolitiikalle


Olli Tammilehto
30th November 2016 2:06pm
Gravatar
ERKKI RANTAMÄKI (VAASA) kirjoittaa...
Käytännössä tuntuu siltä että USA ja Venäjä jo käyvät sotaa keskenään mutta Syyrian maaperällä! Karmaisevin tulos tuosta sodasta on itä-Aleppon katastro-
faalinen tilanne jossa 250.000 ihmistä
on tämän peitellyn suurvaltasodan avuttomina panttivankeina! Jos tämä
aseittenkalistelu jatkuu niin on vain ajan kysymys missä Aleppon kaltaisia teurastuspaikkoja tulee lisää!
22nd November 2016 4:35pm
Page 1 of 1

Kirjoita kommentti

* Pakollinen kenttä
(ei julkaista)
 
Bold Italic Underline Strike Superscript Subscript Code PHP Code Quote Insert line Bullet list Numeric list Link Email Image Video
 
Smile Sad Huh Laugh Mad Tongue Crying Grin Wink Scared Cool Sleep Blush Unsure Shocked
 
Ilmoita minulle uusista kommenteista sähköpostilla.
 
 
Powered by Commentics

Page Top
 
Palautetta kirjoittajalle (myös tämän sivuston teknsisistä yksityiskohdista) voi lähettää osoitteeseen
Kirjoituksen uudelleen julkaiseminen on toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

Takaisin tekijän (Olli Tammilehto) kotisivun alkuun (http://www.tammilehto.info)