Tämä Olli Tammilehdon kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa 28.12.01. Uudelleen julkaiseminen toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla .

Oliko oikein tappaa 3700 afganistanilaista

USA:n suorittamissa pommituksissa Afganistanissa oli 10.12. mennessä kuollut 3700 siviiliä. Tämä selviää yhdysvaltalaisen professorin Marc W. Heroldin tutkimuksesta, joka perustuu niiden tietojen ynnäämiseen ja tarkistamiseen, joita mm. Helsingin Sanomat on julkaissut (tarkemmin http://www.democracynow.org ). Syyttömiä miehiä, naisia ja lapsia on siis kuollut enemmän kuin virallisen tiedon mukaan 11.9. New Yorkissa ja Washington D.C.ssä. Mikseivät EU ja työmarkkinajärjestöt ole nyt julistaneet hiljaista hetkeä kuolleiden muistoiksi? Missä viipyvät erityisrukoukset ja suruliputus? Onhan Kabul sitä paitsi yli 2000 kilometriä lähempänä Suomea kuin New York.

Jollakin kummallisella tavalla afganistanilaisten tappaminen on suomalaisten ja eurooppalaisten johtajien mielestä ilmeisesti oikeutettua toisin kuin pohjoisamerikkalaisten. Joukkotiedotusvälineet antavat sen kuvan, että niin pahan miehen kuin Osama bin Ladenin jahtaaminen oikeuttaa mitä vain. Onhan nyt jälkeenpäin saatu julkisuuteen jopa video, joka todistaa hänen syyllisyyttään. Vaikka heittäisimme sivuun monien asiantuntijoiden ja kommentaattorien esittämät epäilykset bin Ladenin suun liikkeet hämärtävän videon aitoudesta, on todella kummallista, että video pyritään esittämään jonkinlaisena sodan oikeutuksena. Ensinnäkään videohan ei aitonakaan viittaa siihen, että bin Laden olisi 11.9. suoritetun rikoksen ainoa tai edes keskeinen organisaattori tai suunnittelija. Toiseksi, vaikka bin Laden olisi pääkonna, hänen etsintänsä ei mitenkään oikeuta viattomien tappamista. Ajatellaanpa, että raivostunut ihmisjoukko etsiessään murhasta epäiltyä tappaa "oheisvahinkona" joukon sivullisia ihmisiä. Olisiko näiden sivullisten tappaminen oikeutettua? Olisiko se sen oikeutetumpaa, jos jälkeen päin selviää, että etsitty todella oli murhaaja?

Todellisuudessa järjellisesti tavallisille ihmisille ei ilmeisesti voikaan oikeuttaa 3700 afganistanilaisen tappamista. Emotonaalisesti se kuitenkin onnistuu pelon ja asioiden suhteet hämärtävän tiedotuksen avulla Hitlerin valtaannousua junailleen Hermann Göringin reseptillä: "Se on helppoa. Kaikki mitä on tehtävä, on kertoa ihmisille, että heitä vastaan on hyökätty ja tuomita rauhantekijät epäisänmaallisesta toiminnasta, joka saattaa maan vaaraan." Toki valtioiden ja yhtiöiden johtajille rahaa ja valtaa tuovien maaperän rikkauksien tavoittelu on kautta aikojen oikeuttanut tuhansien tai jopa miljoonien ihmisten tapattamisen. Tavallinen ihminen ei kuitenkaan voi yksinkertaisuudessaan ymmärtää valtiollista järkeä ja taloudellista ajattelua. Mutta kun pelon ja sodan ilmapiiri on luotu, hallitsijoiden toiminta on ah niin helppoa. Kukapa silloin enää ihmettelisi esimerkiksi sitä, miksi Englannin, Ranskan, Portugalin ja Italian sukellusveneet lähtevät rauhaa turvaamaan Afganistaniin - maahan, joka on yli 450 kilometrin päässä lähimmästä merestä.

Page Top

Palautetta kirjoittajalle voi lähettää osoitteeseen etunimi(at)sukunimi.info
Kirjoituksen uudelleen julkaiseminen on toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla .