Tämä Olli Tammilehdon kirjoitus on julkaistu lyhennettynä Helsingin Sanomissa 14.12.2011. Uudelleen julkaiseminen toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

Kasvukapitalismin säilyttäminen tärkeämpää kuin ilmastokatastrofin torjuminen?

Durbanin ilmastokokouksen tulos on kauhea: se päätti käytännössä lykätä toiminnan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi vuoteen 2020, vaikka lämpötilan nousun pitäminen alle kahdessa asteessa on vaikeaa siinäkin tapauksessa, että toiminta aloitettaisiin nyt. Tulevaisuuden mahdolliset historioitsijat voivat muistaa Durbanin paikkana, jossa päätettiin tehdä suurin osa maapallosta elinkelvottomaksi ja vähentää väestöä miljardeilla.

Miten ihmeessä täysjärkiset ja edes jonkinlaiset inhimilliset arvot omaavat kokousedustajat voivat päätyä tällaiseen päätökseen? Miksei esimerkiksi Suomea edustanut vihreiden Ville Niinistö sanoutunut irti tästä lukuisia kansanmurhia oikeuttavasta ratkaisusta?

Selitys on yksinkertainen: Suuret öljy- kivihiili- ynnä muut yhtiöt käyvät raivoisaa taistelua ilmastotiedettä vastaan. Osa yhtiöistä on omaksunut samanlaisen strategian kuin tupakkayhtiöt aikoinaan: ne rahoittavat julkisuuden kipeitä valetieteilijöitä, jotka yhdessä muun PR-toiminnan kanssa ovat saaneet suuren osan USA:n väestöä ja poliitikkoja tietämättömiksi ilmastonmuutoksen todellisuudesta. Toiset yhtiöt taas myöntävät ilmastonmuutokset, mutta tekevät kaikkensa ilmastopolitiikan vesittämiseksi. Nämä yhtiöt olivat voimakkaasti edustettuina Durbanin kokouksen käytävillä ja myös virallisissa delegaatioissa – toisin kuin kansalaisjärjestöt.

Miksi suuryhtiöt vastustavat henkeen ja vereen ilmastonmuutoksen torjuntaa? Yksinkertaisesti siksi, että niiden henki ja elämä on pääoman kasaaminen. Yli kahden vuosisadan kuluessa teollisuuskapitalismi on paisuttanut itsensä valtavaksi möhkäleeksi. Kun tälle jättipääomalle halutaan historiallinen 3 % korko, ollaan joka tapauksessa suurissa vaikeuksissa planeetalla, jolla ei enää ole kasvutaloudelta säästyneitä alueita. Siksi ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta välttämättömiä kasvun rajoituksia ei millään voida hyväksyä.

Jokaisen ihmisen – myös jokaisen poliitikon – on tehtävä nyt ratkaisunsa: haluaako upporikkaalle yhdelle prosentille tuhoisan yhteiskunnallisen muutoksen vai 99 prosentille tuhoisan ilmastonmuutoksen.


Marko Ulvila, Tampere, 15.12.11
Hyvä, napakka puheenvuoro. Näin se on. Jo Köpenhaminassa maailman eliitti päätti, että koska ilmastokaaoksen välttäminen ei ole sovitettavissa yhteen fossiilikapitalismin kanssa, valitaan nykymenon jatkaminen ja tuomitaan tulevat sukupolvet selvästi nykyistä vaikeampiin luonnonolosuhteiseen. Durbanissa tämä konsensus tuli vahvistettua. Tarvitaan valtasuhteiden reipas muutos, jossa kapitalismin tilalle rakennetaan kansanvalta.

Esa, Li*****s, 15.12.11
Mikäli USA, Kiina ja Venäjä eivät sovi tosissaan fossiilisten polttoaineiden merkittävästä vähentämisestä / käytön lopettamisesta on kaikki muu kosmeettista ja melko turhaa. Meidän pienenä kansakuntana on turha lähteä ensimmäisenä mukaan kun ongelmanamme jo on ääriliberalismi sekä äärisosialismi. Meidän voimavaramme eivät riitä. Pahimmassa tapauksessa jos nukkuvat alkavat ajattelemaan, täälläkin alkaa paukkua.

Page Top
 
Palautetta kirjoittajalle (myös tämän sivuston teknsisistä yksityiskohdista) voi lähettää osoitteeseen
Kirjoituksen uudelleen julkaiseminen on toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

Takaisin tekijän (Olli Tammilehto) kotisivun alkuun (http://www.tammilehto.info)

14.12.11