Tämä Olli Tammilehdon kirjoitus on julkaistu Fifi-nettilehdessä 10.5.2011. Uudelleen julkaiseminen toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

Japanin lapset säteilynkestäviksi

Japanin hallitus nosti 19.4. vastasyntyneiden, pikkulasten ja koululaisten suurimman sallitun vuotuisen säteilyannoksen 20 millisievertiin. Näin suuria säteilyannoksia on aiemmin sallittu vain ydinvoimaloiden työntekijöille. Suomalaiset lapset kuten aikuisetkin kestävät säteilyasetuksen mukaan edelleen 1 mSv/vuodessa. Evakuointi ja uudelleen asuttaminen Fukushiman katastrofin saastuttamilta alueilta on kallista, joten lasten uhraaminen on varmaan monien talousmiesten mielestä täysin oikeutettua.

Aivan ilman vastalauseita ei hallituksen päätös kuitenkaan syntynyt. Hallituksen vanhempi ydinvoimaneuvonantaja, professori Toshiso Kosako erosi 30.4. vastalauseeksi. Tällaiset protestit Japanissa on erittäin harvinaista. Kosako kannatti vanhaa 1 mSv:n rajaa. Järjestämässään lehdistötilaisuudessa professori totesi The Mainichi Daily News -lehden mukaan: ”Jos hyväksyisin hallituksen päätöksen, en olisi enää tutkija... On varsin harvinaista, että ydinvoimalatyöntekijät, jotka käsittelevät radioaktiivisia aineita, altistuvat 20 mSv vuotuiselle säteilylle. Akateemisista ja humanitaarisista syistä en voi sallia vastasyntyneiden ja lasten altistamista näin suurille säteilyannoksille.”

http://www.btlonline.org/2011/seg/110513cf-btl-kaku.html

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110430p2a00m0na005000c.html

Page Top
 
Palautetta kirjoittajalle (myös tämän sivuston teknsisistä yksityiskohdista) voi lähettää osoitteeseen
Kirjoituksen uudelleen julkaiseminen on toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

Takaisin tekijän (Olli Tammilehto) kotisivun alkuun (http://www.tammilehto.info)

11.05.11