Mopo: ulkoistettu nuoriso-ongelma

Jaa somessa tai sähköpostilla:

Olin tänään ulkoiluttamassa ja nukuttamassa kaksikuukautista vauvaamme. Juuri kun hän oli vihdoin nukahtanut, mopo ajoi ohi ja vauva heräsi. Kolmivuotias poikamme on monta kertaa sanonut, ettei hän uskalla nukkua ulkona, koska pelkää mopoja. Usein illalla, kun nautin kylämme rauhasta, mopot rääkäisevät paikalle ja rauha on mennyt.

Jostain syystä valmistajat eivät pysty vaimentamaan poikien käyttämän pienen mopon moottorin ääntä, vaikka tytöille ostettavissa skoottereissa se onnistuu. Sitä paitsi sinänsä tehoton äänenvaimennin on usein poistettu lisätehon saamiseksi. Mopoja käyttävät yleisesti alaikäiset eikä tankojuoppous ole mitenkään epätavallista. Poliisi ei tähän ainakaan maaseudulla puutu. Heillähän parempaakin tekemistä – esimerkiksi “huumenuorten” ja aktivistien jahtaaminen

Miksi vanhemmat sitten ostavat pojilleen mopoja ja rahoittavat korjaukset ja polttoaineen? Vaikkei vähääkään välittäisi toisten ihmisten rauhan riistämisestä tai terveyden ja hengen vaarantamisesta, luulisi kuitenkin hiukan huolestuttavan se, mitä pojalle tapahtuu, kun esimerkiksi joku lapsi jää mopon alle. Sitä paitsi ei pojan omakaan henki ole turvassa robocop-kypärästä huolimatta.

Vaikkei onnettomuuksia sattuisi, mopoilu kasvattaa nuorta öljyriippuvuuteen ja välinpitämättömyyteen toisista ihmisistä. Tätäkö vanhemmat haluavat ilmastonmuutoksen ja öljysotien maailmassa?

Kyse on ilmeisesti siitä, että mopo on hyvä tapa ulkoistaa perheen sisäinen nuoriso-ongelma. Aikuistuva ihminen, jota yhteiskuntamme instituutiot ovat päättäneet “kasvattaa” vielä seuraavat kymmenen vuotta, luonnollisesti kapinoi ja käyttäytyy huonosti. Kun vanhemmat lahjovat nuorta mopolla ja sen varusteilla, saadaan rauha – kodin sisälle.


Suomessa vapaiden kirjoittajien on yhä vaikeampaa saada toimeentuloa työstään – varsinkin jos kyseenalaistaa vallitsevia käsityksiä ja kertomuksia. Toivon siksi, että te, lukijani, tukisitte suoraan rahallisesti työtäni. Ulkomailla on paljon nettipalveluja, joiden kautta minun kaltaiseni kirjoittajat keräävät tukea. Kuitenkin Suomessa yksityinen rahankeräys on laitonta. Siksi tuen antamisen täytyy tapahtua ostamisen muodossa. Linkki tukikauppaani: https://tammilehto.info/tuki/index.php

Kategoria(t): Lapset ja koti, Liikenne. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

24 Responses to Mopo: ulkoistettu nuoriso-ongelma

 1. Nimetön sanoo:

  No voi herrajumala,voiko ihminen olla yhtään vähemmän itsekäs?
  Onhan se toki totta,että on ärsyttävää kuunnella kamalaa pärinää aina iltaisin,mutta kyllä se,että kioskilla fiskarilaiset lauleskelevat kännissa,ajaa aivan saman asian.
  Ja siihen,että se olisi vaarallista itse mopolijalle,niin ajavathan aikuisetkin autolla,aivan sama asia sekin.
  Ja mielestäni se,että kaupan myyjä kivittää asiakkaitaan
  (juuri näitä mopoilijoita),on hieman liikaa.Eikä niinkään hieman.

 2. Olli Tammilehto sanoo:

  Autoilu on todellakin vaarallista kaikille ihmiselle ja myös koko maapallolle. Siksipä en itse aja autoa ja pyrin sen käytön muutenkin minimoimaan. Yksi mopoilukiritiikkini pointti olikin, että se kasvattaa nuoret valtavan aikuisjoukon autohulluuteen.

  Kuulisin mielelläni lisää tuosta kivittämistapauksesta. Täysin väärinhän se tietenkin on.

  • Dipesh sanoo:

   Helsingin Kannelmäessä asuessamme, oli rialvalotiueen ja kerrostaloalueen välissä no-mans-land. Siellä oli mahtavaa mennä pyörillä grossia , heilua keräämässä kukkia, paistattelemassa päivää tai juosta koiran perässä. Talvella jotakuinkin sama homma. Eräänä pimeänä talvi-iltana (siis varmasti jossain kello kuuden korvilla) olin koiran kanssa möyryämässä juuri samaisella alueella. Ei puhuta lievästä pakokauhusta, kun paikalle ilmestyi nelipyöräinen manki- mikä lie. Sen kaasuttelu ja revittely ei ollut mitenkään hillittyä. Tietenkin Mad Max -elokuvien näkeminen saattoi vaikuttaa omaan fiilikseeni, mutta ehkä myös nuorten miesten.He näkivät varmasti minut ja beaglemme. Järkevä ihminen olisi joko A) hiljentänyt menoa, B) mennyt sinne ihan toiseen suuntaan tai edes C) pyytäneet anteeksi jos pelästyttivät. Olinhan kuitenkin yhdeksän. Jos sama tapahtuisi nyt. MInä luultavasti vetäisin tolkuttomat pultit, ottaisin raivarit ja jos mitään vastakaikua ei ilmenisi, niin soittaisin poliisit. Kerran ei ymmärretä yhteisiä sääntöjä eikä osata asettua toisen asemaan, niin voih MInulla ei koskaan mopoa ole ollut eikä sellaisesta ole edes keskusteltu. Isäni ei pidä kaksipyöräisistä ja itsekin olen vahvasti sitä mieltä, että mopokortin myöntämiseen pitäisi olla käytännön ajokoe. Sillä ei ikäkään mitään järkeä päähän tuo, jos siellä ei edes potenttiaalia idä. Viime kesänä katselin kuinka aikuinen ihminen päästeli Helsingin Kallion 5. linjaa alas skootterilla, pitkin jalkakäytävää, kun ajokaistat olivat tukossa. Ei kaverilla käynyt mielessä A) hiljentää, B) ilmoittaa edessä kävelijöille tulostaan tai C) noudattaa ihan niitä sääntöjä jotka kaveriakin koskevat. Kun ja jos kaikki ymmärtävät olevansa osatekijöitä yhteisessä liikenteessä (olipa se kevyttä tai raskasta), niin asiat sujuisivat paremmin. Luistaisivat sulavammin. En minäkään kiihdytä autolla hevoskuljetuksen rinnalla ja pyrin sateella entistä herkemmin päästämään jalankulkijat vaikkapa tien yli. Aivan kuten toivoisin itseni päästettävän. Ja on IHAN SAMA kuka ajaa ja milläkin vehkeellä humalassa. Kumpikin on tuomittavaa ja kumpaiseenskin pitää puuttua. Jos helpolla pääsee mopojuopumuksesta, niin pitääkö rattijuopumustakaan minään?!

  • Kartik sanoo:

   Niin, mopoilu. Itse olen asunut kasvuikäisenä niin syrjässä ja vanhemmillani ei ollut autoa, joten mopo oli ainoa järjellinen kulkuväline. Aloitin mopoilun jotain 13-vuotiaana toimittelemalla isän ja äidin kauppa-asioita, harjoiteltuani ajotaidon isän hyväksymälle tasolle peltoalueella ja omalla pihalla. Päämäärä oli kuitenkin aina kulkea pisteestä a (yleensä kotoa) pisteeseen b (kirkonkylän kauppa, pankki) ja paluu pisteeseen a. En kiellä, että tultuani rippikouluikään ja muidenkin ikäisten saatua mopot, vietimme iltaa istuskellen, mutta muistaakseni mopojen huudattaminen ei kuulunut sen aikaiseen (1970-luku) fiksuun nuorisokäyttäytymiseen tai taisimme kavereiden kanssa olla tasan yhtä köyhiä, joten turha ruopiminen, joka olisi kuluttanut renkaita, samoin mopon käynnissä pito ilman ajoa, ei tullut rahavarojen puutteen takia mitenkään kysymykseen. Ennemmin vähät rahat kiikutettiin baariin limukkapullon ostoon. Nykyisin asuessani pienessä kirkonkylän taajamassa, olen jotenkin järkyttynyt tästä tämän päivän ajotyylistä. Siis kaveri voi ajaa pankin, kaupan, koulun kolmiota KOKO illan väsymättä, kiihdytellä, poltattaa mustat kuviot asfalttiin yön aikana. Itselle tulee mieleen ajatus: mikä häntä riivaa tai ajaa takaa, että energia on pakko purkaa äärettömään meteliin. Vai onko niin, ettei hän saa kotona tai kavereiltaan kaipaamaansa huomiota, ja ainoa keino saada huomiota jotenkin on mopon rääkkäys ja mahdollisimman suuren äänen aikaansaaminen? Ainoa nautinto on kypärän sisällä syntyvä kuvitelma (jostain videolta tullut vääristynyt heijastuma), että kaikkien katseet seuraavat häntä, uljasta moporitaria äänen osoittaessa minne voi katseensa kohdistaa?Onneksi ritariparka ei tiedä, että aikuiset katselevat häntä riipaisevan säälintunteen vallassa, ihmetellen mitä on sielläkin kotona vikana. Rahaa tuntuu riittävän bensaan mielettömät määrät, mutta jotain puuttuu myöskin kyky nähdä käytöksensä absurdit piirteet. Ehkä ne tulevat sitten aikanaan, kun ritari yrittää laittaa nukkumaan omaa pilttiään ja ihmettelee, että mikä totakin jannua vaivaa.

 3. anonyymi sanoo:

  Vanhemmat kyllä hankkivat mopoja pennuilleen, mutat eivät halua sen jälkeen enää vastata asiasta ja valvoa poikiensa ajelemisia, joka vaarantavat heidän itsensä ja sivullisten terveyden.

  Pärinä on TODELLA ärsyttävää! Onneksi meilläpäin pärinä kuluu iltaisi eikä siten yleensä häiritse lasten päikkäreitä.

 4. puosu sanoo:

  Ohoi kyllä se vaan on niin,että monet eivät pärjää ilman autoa.on matkat pitkät,rajallinen liikkuvuus,ei ole yleisiä kulkuneuvoja lähellä jne.Ja monet nuoret ovat omalla työllään hankkineet ne moponsa,jotta voisivat liikkua esim harrastuksissaan ilman vanhempiensa apuja.eikä niistä tule totisesti mitään Öljyriippuvaisia tai aikuisena autohulluutteen (mitäköhän noi sanat edes merkitsee öljyriipuvaiset ja autohulluus)Joistakin voi tulla esim sairaankuljettajia ym muita
  tarpeelisia yhteiskunnalle jotka ajavat autoilla työkseen.se nyt vaan on niin että mopoja ja autoja on ja aina tulee olemaan.ei yhteiskunnassa vaan voi olla ilman kulkuneuvoja teollisuus,palvelu ym tarvitsee autoja,junia ja laivoja toimiakseen. Ei me voida vaatia että mopot kielletään nuorilta
  eikä heidän vanhempansa MITÄÄN ongelmaa ulkoistuta kodeistaan sillä että nuorilla on mopo.Ennen oli ennen ja nyt on nyt.

 5. kortinomaava sanoo:

  NOIN NIIN KU ALUKSI. ETKÖ SÄ YMMÄRRÄ, ETTEI NE METROT KULJE TUOLLA FISKARIN MAANALASISSA.
  jos asuu täällä päin mailmaa joutuu sitä mopetia käyttämään. väitit myös, että porukat ajaa ilman korttia, kännissä ja ilman äänenvaimentimia.

 6. Erkki sanoo:

  Eikö nuoret saa olla nuoria niin kauan kuin ikää riittää?Mielestäni mopon pärinä ei ole liiallista, ja valitettavasti kirjoittaja on väärässä, melkein kaikilla on mopo-kortti ja vain harvat ajavat humalassa, mutta he eivät vaaranna sillä ihmisiä tai itseänsä, vain yksi henkilö on kaatunut, kyllä humalassakin mopolla ajaminen onnistuu, ja yleensä yöllä ei ole paljon liikennettä. Ja sitäpaitsi aikuiset ajavat humalassa huomattavasti enemmän, ja autokolareita sattuu useimmin. Nuoret yrittävät hiljentää vauhtia ihmisten kohdalla mutta siitä seuraa agressiivista keppien heiluttelua ja huutoa, tottakai he menevät vauhdilla ohi yrittäen välttää lyönnit ja kivet. Nyt usiemmat nuoret yrittävät myydä kovaääniset moponsa, ja suurella osalla on jo hiljaiset mopot, taitaa olla enään 3 henkilöllä liian kovaääninen mopo, mutta kuulemma äänenvaimennin on kunnossa, mutta ääni ei silti hiljene ja ne mopot ovat myynnissä, joten teidän on aika lopettaa nämä jutut ja jättää nuoret rauhaan.!

 7. yks nuori sanoo:

  esimerkiks se että nuoret ajaa mopoilla humalassa on pikkasen eri asia kun se että joku aikuinen ajaa autolla humalassa sillä autolla saa aikaan paljon enemmän vahinkoa kuin mopolla mutta onhan se väärin ajaa mopolla humalassa, vaikka erittäin harvoin kukaan ajaa mopolla humalassa ja sitäpaitsi kaikki tämän kylän mopot ovat varustettuja äänenvaimentimella. ”nuorille kuuluu mopot!!!!” kyllähan nuorten oikeus päästä paikasta toiseen koska matkat ovat pitempiä kuin pienenä lapsena esim. kukaan täysijärkinen ei lähde kävelemään antskogiin tai pohjaan. mopo on kulkuväline siinä missä muutkin ajoneuvot.

 8. Olli Tammilehto sanoo:

  Mopoilun riskien vähättelijöiden kannattaa lukea tämän päivän (26.10.06) Helsingin Sanomien uutinen:

  Nuorten kuljettajien kuolonkolarit lähteneet alkuvuonna taas kasvuun
  Kuoleman aiheuttaneet mopoonnettomuudet nelinkertaistuneet

  KUOPIO. Kuolemaan johtaneet nuorten liikenneonnettomuudet ovat taas lisääntyneet edellisvuodesta, vaikka liikenneuhrien kokonaismäärä on selvästi aiempaa pienempi.

  Mopoilijoiden aiheuttamat liikennekuolemat ovat nelinkertaistuneet tämän vuoden tammi–syyskuussa viime vuoden vastaavasta ajasta.

  Tiedot ilmenevät liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien ennakkoraporteista.

  Alle 25-vuotiaiden ikäryhmässä lisääntyivät etenkin vakavat suistumisonnettomuudet. Kaikkiaan nuoret aiheuttivat lähes 40 prosenttia kuolemaan johtaneista moottoriajoneuvojen onnettomuuksista.

  Nuorten liikennekuolemia oli viime vuonna tammi–syyskuussa tutkittavana 53. Tänä vuonna niitä oli 71.

  Mopoilijat aiheuttivat alkuvuonna 13 kuolemaan johtanutta onnettomuutta, kun vuosi sitten määrä oli kolme.

  Liikenteessä tänä vuonna kuolleista mopoilijoista oli seitsemän alle 24-vuotiaita ja viisi yli 64-vuotiasta…”

  http://www.hs.fi/autot/artikkeli/Nuorten+kuljettajien+kuolonkolarit+lähteneet+alkuvuonna+taas+kasvuun/1135222577775

 9. SamiK sanoo:

  Entisenä mopon omistajana sanon, että hauskaa se oli ja kuuluu nuoruuteen. Ei tietenkään kaikilla, mutta useilla. Jos sen mopon haluaa ja kavereilla on mopot, siitä tapellaan kotona monta kuukautta ovet paukkuen kunnes sen saa. Tai sitten jos ei saa, kostetaan käyttäytymällä jotenkin tyhmästi, karkaillaan kotoa ja kännätään ym. Yritäppä neuvotella järkevästi teini-ikäisen kanssa kun se saa jonkun päähänpinttymän että ”mulle kans!”. Kyse ei ole kodin sisäisen ongelman ulkoistamisesta, ongelma vain syntyy jos mopoa ei saa kun kavereilla on ja kaverit viettävät sitten vapaa-aikansa 10-30km päässä itsestä, minne ei pääse ilman mopoa järjellisessä ajassa. Ja mopolla kyyditseminenhän taisi olla laitonta, kiitos Suomen lakien.

  Jos välimatkat on pitkiä, mitä itsellä ei nuorena useinkaan olleet, on sitäkin suurempi tarve olla se mopo. Henkiin jäin minäkin, vaikka silloin ei edes mopokorttia tarvittu. Pakko myöntää, että mopokortti on hyvä ja tärkeä juttu, itsellä ei aikanaan ollut mitään tietoa liikennesäännöistä, mm. kolmio oli täysin tuntematon käsite. Kännissä en kuitenkaan ole ajanut enkä muista kuulleeni kenenkään ajaneen, joten uskon tämän olevan enemmän täysi-ikäisten ja lähinnä autoilijoiden ongelma. Ja todellakin autolla saa paljon suurempaa vahinkoa aikaan. Joten en usko tuohon ”tankojuoppous ei ole mitenkään epätavallista”-juttuun!!!! Tai sitten on taas nuorison taso huonontunut, mitä on väitetty jo 1930-luvulta lähtien niin paljon että ihme että nykyään osataan edes lukea.

  Toiset lapset pelkää mopoja, toiset taas rakastaa! Oma Eemeli-poika oppi sanomaan ”mopo!” yhtenä ensimmäisenä sananaan, ja kiljahtaa sen edelleen ison hymyn saattelemana aina kun näkee tai kuulee mopon (tai isomman mp:n). Vaarikin ajaa moottoripyörällä, ja se on kyllä hieno. Ehkä Onnillekin pitäisi kertoa, että mopot on vaan moottoroituja polkupyörän tapaisia ja niitä ohjaa ihmiset, ei se mopo pahaa tee!

  Totta kai se on ikävää, että pienten lasten unet häiriintyvät mopoilun takia. Tiedän myös entisenä omistajana sen, että mopot ovat vakio-osilla melko hiljaisia, tuskin ollenkaan häiritseviä! Olli on väärässä muutamassa pointissa: skoottereita käyttävät myös pojat nykyään, myös niistä saa kovan äänen, tavalliset mopot (Suzuki PV, Honda Monkey, Helkamat, Tunturi Tiger ym ym) ovat vakiona todella hiljaisia, ja kova ääni johtuu 99% tapauksissa VIRITTÄMISESTÄ. Mopon virittäminenhän on laitonta, mutta myös nuorten lempiharraste. Uskoisin, että suurin osa käytetyistä mopoista on viritetty, joko onnistuneesti tai sitten ei. Äänistähän sen kuulee.. Vakiomopon äänenvaimentimet ovat siis melko tehokkaita ja riittäviä tehtäväänsä. Joku voi ostaa viritetyn mopon itselleen luullen että se on vakio, ei tätä ostajalle aina kerrota. Jos viritys on onnistunut huonosti, vauhti ei juurikaan muuutu mutta äänet kyllä kasvaa. Äänenvaimentimen poistaminen ei 2-tahtimoottorissa lähes koskaan lisää tehoa, vaan koko putki tarvitsee korvata tehoputkella, jonka rakenne eroaa merkittävästi alkuperäisestä ”mehupillist䔨mm. siten, että yleensä putki laajenee jossain kohtaa todella leveäksi ja supistuu sitten yhtä voimakkaasti taas kapeaksi. Tällä on suurin merkitys mopon tehoissa, ja äänissä. Lisää tehoa saa vaihtamalla kaasuttimen ja sylinterin sekä männän isompiin, teholäpät läppäventtiilimoottoriin ym. Lisää vauhtia voi hakea esim. lisäämällä vaihteistoon 5. vaihteen. Skoottereihin taitaa päteä samat niksit, paitsi että vaihteisto on usein erilainen.

  Täällä sinulle Olli mopon tehoputkista kuvia, sama firma myy muutakin viriosaa tonneittain (myös skoottereihin), täältä ne ennen ainakin kaikki ostettiin jos haluttiin mopoa virittää: http://www.moposport.fi:8080/workspace.client_moposport/PublishedService?file=page&pageID=3&action=view&groupID=42

  Itsekin kohtasin aikanaan mopoilun äärimmäisiä vihaajia, hyvä ettei joku äijä käynyt käsiksi ihan vain sen takia että ajoin mopolla. Vanhemmat olivat kyllä painottaneet, että ei ajella eestaas ympäriinsä lähiössä (meni myös perille mielestäni), vaan ajetaan vaan tarvittavat matkat tai sitten vaikka joku pidempi reissu. Tästä huolimatta kun sain mopon kotikadulla juuri käynnistettyä, jostain lähitalosta tuli äijä hullun kiilto silmissä karjumaan että ”Nyt saa se moporalli riittää!!”. Kyllä sen naama venähti kun ostin vähän myöhemmin täysverisen kisamotocross-pyörän, jota sitten välillä lämmittelin siinä pihassa piruuttani. Siinä vaiheessa se ei enää uskaltanut tulla räyhäämään. Turhan aggressiivinen esitystapa johti sitten kostoon, äijän oma vika. Tosin olihan se motocrossikin hauska harraste, suosittelen kaikille mopoista pitäville! Siihen tietty tarvitaan mx-rata ja yleensa vanhemmat avuksi kuskaamaan pyöriä ja ajajia radalle autolla ja trailerilla. Muistan myös kotiseudultani erään lehtiirjoituksen, jossa valitettiin mm. häiritsevän äänekkäistä tuulikelloista, joten se siitä valittajien uskottavuudesta… Hah.

  Jos joku kivittää mopoilijoita, tulee tästä ilmoittaa poliisille. Jos ei poliisia kiinnosta, tulee mopoilijoiden vanhempien tarttua toimeen ja ottaa kivittäjä joukolla puhutteluun. Aina voi myös haastaa oikeuteen, viimeistään sitten jos yksikin kivi osuu. Saapahan samalla bensarahaa ajamiseen! Mopoilu on ikuinen kiistakapula, toiset vihaa ja toisia se ei häiritse. Joka tapauksessa mopolla ajaminen on laillista puuhaa, kunhan mopo on laillisessa kunnossa ja ajaminen tapahtuu siihen sallitulla paikalla, eikä sille voi mitään. Vanhempien tulee neuvoa ja valvoa nuorten mopoilijoiden toimintaa, ettei tarpeetonta häiriötä synny. Nuoret on toinen kiistakapula, tekevät he mitä tahansa niin aina se on väärin ja siitä valitetaan. Jos pojat perustaa vaikka bändin, koko naapurusto on varmasti valittamassa että ”miksette soita nokkahuilua/räkäpilliä niinkun mekin silloin kivikaudella?”. On myös turha olettaa, että sitä vähintään teini-ikäisen itsensä painoista mopoa aletaan työntää kilometritolkulla kauas kaikesta asutuksesta ennenkuin sen käynnistää. Tarkoitushan on HELPPO liikkuminen eikä kuntorääkki. Poliisin pitäisi tietty puuttua viritettyihin mopoihin aktiivisesti, jotta häiritsevän kovaääniset ja laittoman nopeat mopot päätyisivät ajokieltoon.

  • Lion sanoo:

   Filosofit ja esimerkiksi vsvirhaiemmistolaeset pitää pitää kaukana mopoista, tyokaluista ja autoista ja etenkin moottoriajoneuvoja koskevasta lainsäädännöstä.Ne kun ei ymmärrä niistä mitään ainakaan niin kauan kun verovaroilla tuettu joukkoliikenne kulkee kotioven ohi 3 kertaa tunnissa.PS. Mopo ja moottoripyörä muuttuvat erittäin hyödyllisiksi kaupunkiajokeiksi siinä vaiheessa, kun ruuhkat saadaan huonolla liikennesuunnittelulla paisumaan liiallisiksi.

 10. hna sanoo:

  Helsingin Kannelmäessä asuessamme, oli rivitaloalueen ja kerrostaloalueen välissä ”no-mans-land”. Siellä oli mahtavaa mennä pyörillä ”grossia”, heilua keräämässä kukkia, paistattelemassa päivää tai juosta koiran perässä. Talvella jotakuinkin sama homma.

  Eräänä pimeänä talvi-iltana (siis varmasti jossain kello kuuden korvilla) olin koiran kanssa möyryämässä juuri samaisella alueella. Ei puhuta lievästä pakokauhusta, kun paikalle ilmestyi nelipyöräinen manki-mikälie. Sen kaasuttelu ja revittely ei ollut mitenkään hillittyä. Tietenkin Mad Max -elokuvien näkeminen saattoi vaikuttaa omaan fiilikseeni, mutta ehkä myös nuorten miesten.

  He näkivät varmasti minut ja beaglemme. Järkevä ihminen olisi joko A) hiljentänyt menoa, B) mennyt sinne ihan toiseen suuntaan tai edes C) pyytäneetanteeksi jos pelästyttivät. Olinhan kuitenkin yhdeksän.

  Jos sama tapahtuisi nyt. MInä luultavasti vetäisin tolkuttomat pultit, ottaisin raivarit ja jos mitään vastakaikua ei ilmenisi, niin soittaisin poliisit. Kerran ei ymmärretä yhteisiä sääntöjä eikä osata asettua toisen asemaan, niin voih…

  MInulla ei koskaan mopoa ole ollut eikä sellaisesta ole edes keskusteltu. Isäni ei pidä kaksipyöräisistä ja itsekin olen vahvasti sitä mieltä, että mopokortin myöntämiseen pitäisi olla käytännön ajokoe.

  Sillä ei ikäkään mitään järkeä päähän tuo, jos siellä ei edes potenttiaalia idä. Viime kesänä katselin kuinka aikuinen ihminen päästeli Helsingin Kallion 5. linjaa alas skootterilla, pitkin jalkakäytävää, kun ajokaistat olivat tukossa. Ei kaverilla käynyt mielessä A) hiljentää, B) ilmoittaa edessä kävelijöille tulostaan tai C) noudattaa ihan niitä sääntöjä jotka kaveriakin koskevat.

  Kun ja jos kaikki ymmärtävät olevansa osatekijöitä yhteisessä liikenteessä (olipa se kevyttä tai raskasta), niin asiat sujuisivat paremmin. Luistaisivat sulavammin. En minäkään kiihdytä autolla hevoskuljetuksen rinnalla ja pyrin sateella entistä herkemmin päästämään jalankulkijat vaikkapa tien yli. Aivan kuten toivoisin itseni päästettävän.

  Ja on IHAN SAMA kuka ajaa ja milläkin vehkeellä humalassa. Kumpikin on tuomittavaa ja kumpaiseenskin pitää puuttua. Jos helpolla pääsee mopojuopumuksesta, niin pitääkö rattijuopumustakaan minään?!

 11. poika 17v sanoo:

  onse kumma homma jos jotku jaksaaa itkeee moppoista niitä pittää nimitäin saaha viritää ei kukaan aja vakiolla ja nauretajuuen huippu kytät ratsaa mopoja niin että ei saa nuita pahimmpia kii esim raiskareita ja kaikkkia muita niin mietikää ihmiset mikäs järki:S ei kukaan jaksa ajaa semmosta vauhtia että pyörällä ohi mopn pittää vähintään kulkee 10 kmh ellei enemmän:D

  • Rheajoy sanoo:

   Poliisithan nimenomaan roikkuu näiden mopojen perässä kokoajan, juuri kun niiden pitäisi jahdata näitä mainitsemiasi huumehörhöjä. Monet paljon vakavammat rikokset jäävät selvittämättä tämän takia. Ai että se mopoilu kasvattaa öljyriippuvuuteen? Noh, myykääs sitten ihmiset autonne pois, ettei tätä pääse tapahtumaan. Ne tässä ovat suurempia öljyrohmuja kuin pienet mopedit. Onnettomuudet johtuvat suurimmaksi osaksi nimenomaan AUTOILIJOIDEN välinpitämättömyydestä mopoja kohtaan. Keltaisen viivan alueella ohitellaan samalta kaistalta melkein ojaan kiilaten.. Näitä on tapahtunut juuri silloin, kun on ajettu se lain sallimat 45km/h. On tungettu väkisin kolmion takaa eteen jne. Mopoa ei tunnuta pidettävän oikein tasa-arvoisena kulkuvälineenä liikenteessä. Tämä on myös yksi syy, minkä takia niitä viritellään. Virittely tuo mukanaan myös ne kovemmat äänet. Te juuri jotka ette ole koskaan mopoa omistaneet, ette tiedä kuinka iso askel se on elämässä saada se ensimmäinen moottoriajoneuvo.. Sen mukana tulee tietysti uutuudenviehätys, johon sisältyy ringin ajelut yms. Jos tämä toisi muutosta tuohon älyttömään itsekkyyteen.

 12. poika 17v sanoo:

  siis korjaaa 100 kmh ellei enemmän:D

  • Tiwi sanoo:

   Meillä on jo peltipoliisit. Emme trtviase yhtään enempää kyyläystä ja holhoamista ja valtion kajoamista yksityiselämäämme.Kun aikuisia ihmisiä aletaan holhoamaan kuin pikkulapsia, he myös käyttäytyvät sen jälkeen kuin pikkulapset. Vie ihmiseltä valta omaan toimintaansa, ja viet häneltä myös vastuun. Voit olla aivan varma, että tuon jälkeen mistään laeista ei enää piitata tipan vertaa.Vakionopeussäätimellä on hyvin helppoa asettaa nopeus nopeusrajoituksen mukaiseksi. Mutta mies tulee ja mies menee ja mies vastaa itse menemisistään. Jos vakkarisäätimen kanssa tai se ignoroiden ajaa ylinopeutta niin kärsiköön rangaistuksen täysimääräisenä.

 13. Vähän väsynyt sanoo:

  Niin, mopoilu….

  Itse olen asunut kasvuikäisenä niin syrjässä ja vanhemmillani ei ollut autoa, joten mopo oli ainoa järjellinen kulkuväline.

  Aloitin mopoilun jotain 13-vuotiaana toimittelemalla isän ja äidin kauppa-asioita, harjoiteltuani ajotaidon isän hyväksymälle tasolle peltoalueella ja omalla pihalla. Päämäärä oli kuitenkin aina kulkea pisteestä a (yleensä kotoa) pisteeseen b (kirkonkylän kauppa, pankki) ja paluu pisteeseen a.

  En kiellä, että tultuani rippikouluikään ja muidenkin ikäisten saatua mopot, vietimme iltaa istuskellen, mutta muistaakseni mopojen ”huudattaminen” ei kuulunut senaikaiseen (1970-luku) fiksuun nuorisokäyttäytymiseen tai taisimme kavereiden kanssa olla tasan yhtä köyhiä, joten turha ruopiminen, joka olisi kuluttanut renkaita, samoin mopon käynnissäpito ilman ajoa, ei tullut rahavarojen puutteen takia mitenkään kysymykseen. Ennemmin vähät rahat kiikutettiin baariin limukkapullon ostoon.

  Nykyisin asuessani pienessä kirkonkylän taajamassa, olen jotenkin järkyttynyt tästä tämän päivän ajotyylistä. Siis kaveri voi ajaa pankin,kaupan,koulun kolmiota KOKO illan väsymättä, kiihdytellä, poltattaa mustat kuviot asfalttiin yön aikana.

  Itselle tulee mieleen ajatus: mikä häntä riivaa tai ajaa takaa, että energia on pakko purkaa äärettömään meteliin. Vai onko niin, ettei hän saa kotona tai kavereiltaan kaipaamaansa huomiota, ja ainoa keino saada huomiota jotenkin on mopon rääkkäys ja mahdollisimman suuren äänen aikaansaaminen? Ainoa nautinto on kypärän sisällä syntyvä kuvitelma (jostain videolta tullut vääristynyt heijastuma), että kaikkien katseet seuraavat häntä, uljasta moporitaria äänen osoittaessa minne voi katseensa kohdistaa?

  Onneksi ritariparka ei tiedä, että aikuiset katselevat häntä riipaisevan säälintunteen vallassa, ihmetellen mitä on sielläkin kotona vikana. Rahaa tuntuu riittävän bensaan mielettömät määrät, mutta jotain puuttuu – myöskin kyky nähdä käytöksensä absurdit piirteet. Ehkä ne tulevat sitten aikanaan, kun ritari yrittää laittaa nukkumaan omaa pilttiään ja ihmettelee, että mikä totakin jannua vaivaa….

 14. joku vaan sanoo:

  Se että tyttöjen käyttämät skootterit eivät melua pidä johtuu siitä että useammat skootterit ovat 4tahteja ja helpompi vaimentaa toisin taas 2tahti skootterit pitävät melua yhtä lailla kuin mopotkin.

 15. huoh sanoo:

  Poliisithan nimenomaan roikkuvat näiden mopojen perässä kokoajan, juuri kun niiden pitäisi jahdata näitä mainitsemiasi ”huumehörhöjä”. Monet paljon vakavammat rikokset jäävät selvittämättä tämän takia. Ai että se mopoilu kasvattaa öljyriippuvuuteen? Noh, myykääs sitten ihmiset autonne pois, ettei tätä pääse tapahtumaan. Ne tässä ovat suurempia ”öljyrohmuja” kuin pienet mopedit. Onnettomuudet johtuvat suurimmaksi osaksi nimenomaan AUTOILIJOIDEN välinpitämättömyydestä mopoja kohtaan. Keltaisen viivan alueella ohitellaan samalta kaistalta melkein ojaan kiilaten.. Näitä on tapahtunut juuri silloin, kun on ajettu se lain sallimat 45km/h. On tungettu väkisin kolmion takaa eteen jne. Mopoa ei tunnuta pidettävän oikein tasa-arvoisena kulkuvälineenä liikenteessä. Tämä on myös yksi syy, minkä takia niitä viritellään. Virittely tuo mukanaan myös ne kovemmat äänet. Te juuri jotka ette ole koskaan mopoa omistaneet, ette tiedä kuinka iso askel se on elämässä saada se ensimmäinen moottoriajoneuvo.. Sen mukana tulee tietysti uutuudenviehätys, johon sisältyy ringin ajelut yms. Jos tämä toisi muutosta tuohon älyttömään itsekkyyteen.

 16. Sami Jansson sanoo:

  Olen sitä mieltä, että autoilu on monesti tarpeellista työssäkäyville ihmisille, kun otetaan huomioon nykyinen työ- ja liikennepolitikka. Autoilua pitäisi vähentää, ihmisten pitäisi siirtyä julkisiin ja pyörään ja jalan liikkumiseen jos vain voivat.

  MUTTA mikään edellä mainittu ei tee mopoilusta eikä formuloista eikä Jyväskylän suurajoista eikä vapaa-ajan ilmailusta eikä lomamatkailusta tarpeellisia asioita. Ne pitäisi kieltää ympäsristön suojelemiseksi. Kaukomatkailu avartaa, mutta se on turhaa ja kallista viihdettä. Jos jollakulla on varaa, kuntoa ja aikaa mennä kävellen tai pyörällä Tulimaahan, niin se vasta avartaa, mutta viikoksi suihkukoneella Kanariansaarille tai Thaimaahan…

  Kyllä elämästä pitää nauttia, mutta pitää myös miettiä, kenellä lasku maksatetaan.

  Toisaalta ymmärrän kyllä mopilijoita: jos kerran mopoilusta ja autoilusta on tehty viihdettä, joka on kenen tahansa ulottuvilla, miksi joku vauhdista pitävä kieltäytyisi siitä? Jos jokin asia on kivaa ja sallittua, on selvää, että monet myös harrastavat sitä.

 17. annamuidenkinelää sanoo:

  Huoh.. Turhaa oikeasti tuollainen valittaminen, get use to it. Muistele kirjoitustasi kun oma lapsesi saa mopo kortin.

  • Defaullt sanoo:

   Olen sitä mieltä, että autoilu on mosenti tarpeellista työssäkäyville ihmisille, kun otetaan huomioon nykyinen työ- ja liikennepolitikka. Autoilua pitäisi vähentää, ihmisten pitäisi siirtyä julkisiin ja pyörään ja jalan liikkumiseen jos vain voivat.MUTTA mikään edellä mainittu ei tee mopoilusta eikä formuloista eikä Jyväskylän suurajoista eikä vapaa-ajan ilmailusta eikä lomamatkailusta tarpeellisia asioita. Ne pitäisi kieltää ympäsristön suojelemiseksi. Kaukomatkailu avartaa, mutta se on turhaa ja kallista viihdettä. Jos jollakulla on varaa, kuntoa ja aikaa mennä kävellen tai pyörällä Tulimaahan, niin se vasta avartaa, mutta viikoksi suihkukoneella Kanariansaarille tai Thaimaahan Kyllä elämästä pitää nauttia, mutta pitää myös miettiä, kenellä lasku maksatetaan. Toisaalta ymmärrän kyllä mopilijoita: jos kerran mopoilusta ja autoilusta on tehty viihdettä, joka on kenen tahansa ulottuvilla, miksi joku vauhdista pitävä kieltäytyisi siitä? Jos jokin asia on kivaa ja sallittua, on selvää, että monet myös harrastavat sitä.

 18. Pekka sanoo:

  Hyvä kirjoitus, Tammilehto. Naulan kantaan.

  Olen väsynyt mopojen ja moottoripyörien meteliin. Toinen juttu on amislaisten autokuskien eurohumppa-autot. Vajaamielistä.

Kommentointi on suljettu.