Pyhä Jorma vai paha Jorma?

Jorma Ollila on jättiläismäisen Shell-yhtiön hallituksen puheenjohtaja. Shell on ainoa öljy-yhtiö venäläisen Gazpromin lisäksi, joka koeporaa öljyä Pohjoisella Jäämerellä. Ilmastokatastrofin uhan ja lähes varmasti tapahtuvien suurten öljyvuotojen takia laaja tutkijoiden, aktivistien ja tavallisten ihmisten joukko vaatii pohjoisten öljyvarojen jättämistä koskemattomiksi. Siksi on luonnollista, että Ollilaa vastaan osoitetaan mieltä.

Mielenosoitusten uutisoinnista päätellen vaikutusvaltaisen suomalaisjoukon mielestä tällainen toiminta on kuitenkin pyhäinhäväistys. Se lienee verrattavissa siihen, mitä Pussy Riot teki Moskovan keskustassa pyhien ikonien keskellä. Ollila ja hänen aikaisensa Nokia näyttävät olevan pyhiä suomalaisia ikoneja, joiden kritisoiminen loukkaa suomalaisen eliitin uskonnollisia tunteita. Siksi eliitin mielipiteitä niin uskollisesti myötäilevät toimittajat vaikenivat 17.10. Ollilan kirjan julkistamistilaisuudessa järjestetystä mielenosoituksesta tai nimittivät sitä ”välikohtaukseksi” ja mielenosoittajia ”häiriköiksi”. He eivät ilmeisesti voi lainkaan ymmärtää, että monien tervejärkisten ihmisten mielestä Pyhä Jorma onkin paha Jorma.

Olli Tammilehto

(Helsingin Sanomat ei halunnut julkaista tätä mielipidettä.)


Suomessa vapaiden kirjoittajien on yhä vaikeampaa saada toimeentuloa työstään – varsinkin jos kyseenalaistaa vallitsevia käsityksiä ja kertomuksia. Toivon siksi, että te, lukijani, tukisitte suoraan rahallisesti työtäni. Ulkomailla on paljon nettipalveluja, joiden kautta minun kaltaiseni kirjoittajat keräävät tukea. Kuitenkin Suomessa yksityinen rahankeräys on laitonta. Siksi tuen antamisen täytyy tapahtua ostamisen muodossa. Linkki tukikauppaani: https://tammilehto.info/tuki/index.php

Kategoria(t): Talouskritiikki, Ympäristö. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 Responses to Pyhä Jorma vai paha Jorma?

 1. Mauno Voutilainen sanoo:

  Asia on tuttu ja omakohtainenkin. Kun Holy Jorma piti Ahtisaaripuhetta Jyväskylän yliopistolla 2009, halusin kysyä häneltä, että eikö meitä köyhiä auttaisi parhaiten, kun toimeentulotuen normia nostettaisiin satasella kuussa?
  Myös toki maassa.
  Ei annettu kysyä, oli tarkat ohjeet, ei annettu mikrofonia, ei oltu huomaavinaan.
  Aivan sama kuin 2006 Tarjan ollessa puheenpitovuorossa, en saanut häneltäkään kysyä, vaikka kuinka huidoin, lähellä etupenkkiä, että koko sali näki.
  Mauno Voutilainen

 2. ERKKI RANTAMÄKI sanoo:

  Sinänsä on huomioitavaa, että näitä nykyajan ikoneita on muitakin kuten raha- ja pääomapiirien ”jumala” Björn ”Nalle” Wahlrooos. Hänen kommenttinsa ovat rahaeliitiile ehdotonta Jumalan Sanaa. Kun hänen ”totuuksiaan” sovelletaan laajemmassa mitassa käytäntöön päästäänkin kätevästi 1800 – luvun yhteiskuntaan kirkkokurineen, vaivaistaloineen, köyhäinhoitoineen ja jyrkkine yhteiskunnallisine luokkaeroineen.

  Tämän kommenttini loppuosa ei varsinaisesti koske Jorma Ollilaa vaan on eräänlainen huomio tuon mainitun henkilön pitkään johtaman firman tuotteisiin eli matka-puhelimiin, tutummin tietysti ”kännyköihin”.

  Henkilökohtaisesti en moista ”piippilaitetta” ole koskaan omistanut. Maanantaina 28.10.2013 ”Taloussanomissa” julkaistiin artikkeli josta olen kopioinut noita piippi-laitteita ja niitten käytössä ilmenneitä haittoja koskeneen osan.

  ”Univaje
  Yhdysvaltalaisen Mayo Clinicin lääkärit sanovat, että älypuhelinten ja tablettien käyttö juuri ennen nukkumaanmenoa häiritsee unirytmiä. Kirkkaat valot liian lähellä kasvoja voivat tukahduttaa melatoniinin erittymisen, mikä puolestaan voi estää aivoja pääsemästä unta edeltävään puolivalveiseen tilaan.
  Nomofobia
  Ilman matkapuhelinta olemisen pelko on fobia, josta erään tutkimuksen mukaan kärsii 66 prosenttia ihmisistä. Jopa ajatus tavallisesta vessakäynnistä ilman älypuhelinta voi aiheuttaa nomofoobikolle tärinää, hikoilua ja pahoinvointia.
  Ryhti
  Kuluneen vuoden aikana 84 prosenttia 18–24-vuotiaista valitti niska- ja selkäkipuja. Samaan aikaan lähetettiin yli 8 000 miljardia tekstiviestiä. Kyttyräselkäsi saattaa siis hyvinkin olla kännykkäsi vika.
  Tekstiviestipeukalo
  Peukalon jännetulehdusten määrä on ortopedien mukaan kasvussa. Ylirasittuneilla peukaloilla on englanniksi monta lempinimeä, kuten injurwii, BlackBerry thumb ja Nintendoitis.
  Kummitusvärinä-syndrooma
  Uskomus, että puhelin soi tai värisee silloinkin, kun se ei niin tee, on pääosin vain ärsyttävää. Stressi voi kuitenkin pahentaa harhaluuloja”.

 3. ERKKI RANTAMÄKI sanoo:

  Mikäli oikein muistan on Jorma Ollilan vaimo taannoisin ollut mukana jossakin sellaisessa, ainakin puolittain virallisluontoisessa ”instanssissa” jossa on tutkittu kännykkäsäteilyn vaikutuksia. Luonnollisesti NOKIA OYJ on näistä tutkimuksista aina selvinnyt puhtain paperein sillä Jorma Ollilan vaimon johtama tutkimustiimi on selvittänyt että kännykkäsäteilystä ei ole tietenkään mitään vaaraa! Näin vaikka monissa ulkomailla tehdyissä tutkimuksissa nimenomaan kännykkäsäteilyllä on todettu olevan suuria haittavaikutuksia etenkin lapsille ja sähköherkille ihmisille.
  No, eihän korppi korpin silmää noki! Ei se sitä historian saatossa ole aiemminkaan tehnyt!

 4. Mauno Voutilainen sanoo:

  Näin tämä on, edelleen. Joren Suomibrandyryhmä teki katastrofaalisen pelle-esityksen, isolla rahalla.
  Nokia on hävitetty, verkot ja vähän innovaatioita on enää jäljellä, murto-osa aikaisemmasta kioskista.
  5.45 miljardia saatiin Lumioista Nokian kassaan, sekin on jo hävitetty, jaettu johtajille, osakkeenomistajille ja ostettu ynnä mitätöity omia osakkeita.
  Sentään pieni kauppa on tehty jenkkiläisestä yhtiöstä, oliko se 400 milliä?
  Mauno Voutilainen

 5. Mauno Voutilainen sanoo:

  Nyt Nokia Oyj on Alcatel Lucentin sulattelun jälkeen 30 miljardia vuotuista liikevaihtoa tekevä verkkoyhtiö, ihan hyvä, kun vaan ei mokata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *