Rikkaat ovat ympäristöongelma

Jaa somessa tai sähköpostilla:

Helsingin Sanomat antoi harhaanjohtavan kuvan luonnon monimuotoisuuden romahtamisesta syistä pääkirjoituksessaan ”Kun maailma ei riitä, lajit kuolevat” (31.10.2016). Kirjoituksen mukaan ”Lajit katoavat, koska ihmiset kuluttavat liikaa luonnonvaroja ja päästävät ilmaan liikaa hiilidioksidia”. Kuitenkin pääkirjoittajan referoimasta ”Living Planet” raportistakin selviää, että kyse ei ole kestä tahansa ihmisistä vaan nimenomaan rikkaista ihmisistä ja heidän elämäntapaansa tukevista organisaatioista. Korkean tulotason maissa ihmisten keskimääräinen ekologinen jalanjälki vuonna 2012 oli 6,2 globaalia hehtaaria, kun taas alhaisen tulotason maissa keskimääräinen jalanjälki oli vain yksi hehtaari.

Nämä raportin esittämät keskimääräiset luvut eivät kuitenkaan kerro koko totuutta. Maiden sisäiset tuloerot ja siitä seuraavat kulutustason ekologisen jalanjäljen erot ovat suuret. Esimerkiksi Massachusettsin yliopistossa vuonna 2009 tehdyn tutkimuksen mukaan rikkaimman 10 % hiilidioksidipäästöt olivat Yhdysvalloissa seitsemän kertaa suuremmat kuin köyhimmän 10 %. Ilmeisesti rikkaimman 1 % päästöt tätäkin paljon suuremmat. Rikkaimpien ihmisten vaikutusta ja vastuuta lajikadosta ja muista tuhotrendeistä lisää vielä se, että rikkailla on yleensä eniten valtaa vaikuttaa siihen, miten epäekologisesti tai ekologisesti maailman talous ja politiikka toimivat.

Olli Tammilehto

PS. Tarkemmin rikkaiden vaikutuksesta ilmastonmuutokseen raportissani Palkkiona ilmaston kaatolupa ( http://tammilehto.info/ilmastonkaatolupa-sp17.php). Tätäkään vastaväitettä Helsingin Sanomat ei suostunut julkaisemaan.

 


Suomessa vapaiden kirjoittajien on yhä vaikeampaa saada toimeentuloa työstään – varsinkin jos kyseenalaistaa vallitsevia käsityksiä ja kertomuksia. Toivon siksi, että te, lukijani, tukisitte suoraan rahallisesti työtäni. Ulkomailla on paljon nettipalveluja, joiden kautta minun kaltaiseni kirjoittajat keräävät tukea. Kuitenkin Suomessa yksityinen rahankeräys on laitonta. Siksi tuen antamisen täytyy tapahtua ostamisen muodossa. Linkki tukikauppaani: https://tammilehto.info/tuki/index.php

Kategoria(t): Ilmastonmuutos, Maailmanjärjestelmä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *