Helppo este nettiurkinnalle

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen toteaa Helsingin Sanomissa 15.12., että ”Google tuntee sinut paremmin kuin kukaan muu”. Nettiurkinnan vähentämiskeinona hän mainitsee DuckDuckGo-hakukoneen (duckduckgo.com). Hän jättää kuitenkin mainitsematta hyvin yksinkertaisen keinon, jolla isoveli Googlen ja kumppaneiden näkökykyä voi heikentää: nettiselaimeen voi laittaa asetuksen, joka poistaa evästeet joka kerta kun selain suljetaan.

Firefoxista asetus löytyy seuraavasti: MuokkaaAsetukset⟶”Tietosuoja ja turvallisuus”⟶”Evästeet ja sivustotiedot”⟶”Säilytä evästeet”⟶”kunnes Firefox suljetaan”. Tämä asetus voidaan tehdä myös Firefoxin älypuhelinversioon. Evästeiden poistaminen ei hävitä tallennettuja salasanoja, joten netin käyttäminen ei hankaloidu.

Googlen ja monien muiden internetiä käyttävien yhtiöiden toiminta rikkoo räikeästi YK:n ihmisoikeuksien julistuksessakin mainittua oikeutta yksityisyyteen. Se myös keskittää valtaa näille yhtiöille ja niiden kanssa yhteistoiminnassa oleville tiedusteluelimille. Siksi voisi vaatia selainten tekijöiltä, että evästeiden poistoasetus olisi oletuksena.

Olli Tammilehto

PS. Helsingin Sanomat ei suostutunut julkaisemaan tätäkään kirjoitusta.

Kategoria(t): Teknologia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *