Ukrainan sotaa koskevien erimielisyyksien taustalla näkemyserot USA:sta

Jaa somessa tai sähköpostilla:

Vaikuttaa siltä, että Ukrainan sotaa koskevat suuret erimielisyydet eivät useinkaan juonnu Venäjään liittyvistä erimielisyyksistä. Sen sijaan ne liittyvät USA:ta koskeviin näkemyseroihin. Vaikka kapitalismille tyypilliset valtavat varallisuus- ja valtaerot ovat ilmeisiä sekä Venäjällä että Yhdysvalloissa, Venäjän kohdalla ne muistetaan mutta USA:n kohdalla unohdetaan. Suuria vastaväitteitä ei herätä väite, että Venäjää hallitsee ylellistä elämää viettävä mafiatyylinen eliitti. Sen sijaan vastaava väite trumpilaisten ulkopuolisesta USA:sta leimataan heti halveksuttavaksi salaliittoteoriaksi. Kuitenkin koti- ym. palvelijat, yksityislentokoneet, aristokraattinen kartanoelämä ynnä muut kuuluvat itsestään selvästi Yhdysvaltain hallitsevalle eliitille. Tämän yläluokan yhteyksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen on paljon vakuuttavaa todistusaineistoa. Esimerkiksi tutkiva toimittaja Whitney Webb on tehnyt tällä saralla perusteellista työtä ja on muun muassa kirjoittanut aiheesta kaksiosaisen kirjan One Nation Under Blackmail (Trine Day 2022)1.

Jollei ymmärretä USA:n luonnetta, on vaikea uskoa väitteitä maan osuudesta Ukrainan kriisiin. Näkemystä, jonka mukaan Yhdysvallat käyttää raa’asti hyväksi ukrainalaisia ja käy Ukrainassa sijaissotaa Venäjää vastaan ei voida hyväksyä, vaikka USA:n eliitin edustajat avoimesti kertovat, kuinka ukrainalaiset tappavat ja kuolevat heidän puolestaan2.

Sitä, että Yhdysvallat organisoi vuonna 2014 kansainvälisen oikeuden vastaisen vallankaappauksen Ukrainassa, ei uskota, vaikka vallankaappaukset kuuluvat USA:n normaaliin ulkopoliittiseen keinovalikoimaan: toisen maailmansodan jälkeen se on kaatanut toisten maiden hallituksia onnistuneesti noin 40 kertaa ja yrittänyt tätä lisäksi yli kymmenessä tapauksessa3. On paljon todistusaineistoa siitä, että Yhdysvallat järjesti Kiovan Maidan-protestien kääntymisen väkivaltaiseksi, mikä mahdollisti vallan kaappaamisen USA-mieliselle hallituksella4.

Siitä, että Ukrainan kimpussa on kaksi suurvaltaa eikä vain yksi, seuraa tietenkin aivan erilainen näkemys sodasta ja aseavusta. Samaten, jos USA:n mafialuonne ymmärretään, sen kanssa liittoutuminen ei vaikuta aivan järkevältä.

Olli Tammilehto

1Webbin lyhyempiä juttuja sivulla https://unlimitedhangout.com/

4Ks. esim. Ivan Katchanovski: ”The Far Right, the Euromaidan, and the Maidan Massacre in Ukraine”, Journal of Labor and Society 23, nro 1 (2020): 5–29, doi:10.1111/wusa.12457, ArticleFarRighttheEuroMaidanandtheMaidanMassacreinUkraine.pdf .


Suomessa vapaiden kirjoittajien on yhä vaikeampaa saada toimeentuloa työstään – varsinkin jos kyseenalaistaa vallitsevia käsityksiä ja kertomuksia. Toivon siksi, että te, lukijani, tukisitte suoraan rahallisesti työtäni. Ulkomailla on paljon nettipalveluja, joiden kautta minun kaltaiseni kirjoittajat keräävät tukea. Kuitenkin Suomessa yksityinen rahankeräys on laitonta. Siksi tuen antamisen täytyy tapahtua ostamisen muodossa. Linkki tukikauppaani: https://tammilehto.info/tuki/index.php

Kategoria(t): Demokratia, Maailmanjärjestelmä, Sodat, Sota. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

One Response to Ukrainan sotaa koskevien erimielisyyksien taustalla näkemyserot USA:sta

  1. Maija Piittari sanoo:

    Hyvin sanottu

Kommentointi on suljettu.