Kampanja USA:n sotilastukikohtia vastaan on alkanut

Jaa somessa tai sähköpostilla:

Suomen ja Yhdysvaltain välinen sotilaallinen yhteistyösopimus eli DCA on hallituksen käsittelyssä ja menossa lähiaikoina eduskuntaan. Vaikka DCA:n väitetään olevan puolustusyhteistyösopimus, tästä ei ole kysymys. Yhdysvallat ei harrasta täällä maanpuolustusta vaan haluaa laajentaa yli 750 tukikohtaa käsittävää imperiumiaan Suomeen. Jopa hyvin USA-myönteinen Ulkopoliittinen instituutti myöntää tämän: sotilaallinen yhteistyö Suomen kanssa ”liittyy pyrkimykseen palauttaa maan (USA:n) arktista vaikutusvaltaa”1.

DCA:n mahdollistamat Yhdysvaltain sotilastukikohdat eivät lisäisi turvallisuutta. Päinvastoin ne heikentäisivät sitä: jännite kahden ydinasevallan välillä kasvaisi. Sopimus heikentäisi myös Suomen itsemääräämisoikeutta. Maamme viranomaiset eivät voisi tarkastaa tukikohtien toimintaa eikä Suomen laki koskisi niitä eikä niiden sotilasjoukkoja.

Suomen poliittinen eliitti ajaa DCA:ta, mutta sopimuksen hyväksyminen ei ehkä olekaan itsestään selvää: sitä vastaan on nousemassa kansanliike. Nimien keräys sopimuksen hylkäämistä vaativaan kansalaisadressiin on aloitettu. Sen ovat allekirjoittaneet useat nimekkäät suomalaiset kuten kirjailija Rosa Liksom, ohjaaja Aki Kaurismäki, professori Heikki Patomäki, professori Juhani Suomi ja toimittaja Outi Popp. Kuka tahansa voi allekirjoittaa sen osoitteessa:

https://www.adressit.com/ei_vieraan_vallan_sotilastukikohtia_suomeen

Kampanjaan vieraan vallan sotilastukikohtia vastaan ovat tähän mennessä liittynyt kymmenen rauhanjärjestöä ja -toimintaryhmää: Rauhanpuolustajat, Rauhanliitto, Sadankomitea, Aseistakieltäytyjäliitto, PAND – Taiteilijat rauhan puolesta, Naiset Rauhan Puolesta, Rauhanryhmä2022, WILPF Suomi, Helsingin Rauhantoimintaryhmä ja Rauhanväki,

Kampanja aikoo levittää mahdollisimman monelle suomalaiselle tietoa DCA-sopimukseen liittyvistä ongelmista. Se on julkaissut nelisivuisen Suvereniteetti Uhattuna ‑ilmaisjakelulehden, joka ilmestyy myös Voima-lehden liitteenä. Kampanjalehden ovat kustantaneet Rauhanpuolustajat ja Rauhanliitto. Vieraan vallan sotilastukikohtien vaaroista tiedotetaan myös internetissä. Kampanja on tätä varten avannut sivuston

www.eitukikohtia.fi.

Kampanjan tiimoilla on luvassa myös monenlaisia tapahtumia. Helsingin Rauhantoimintaryhmä, Rauhanväki ja Aseistakieltäytyjäliitto ovat järjestämässä Yhdysvaltain sotilastukikohtia vastustavan mielenosoituksen 25.11. Se alkaa Helsingin Senaatintorilla kello 13.

Myös kansainvälinen rauhanliike on reagoinut. On aloitettu nimien keräys Suomen, Ruotsin ja Tanskan parlamenteille osoitettuun vetoomukseen DCA-sopimuksia vastaan. Allekirjoittajien mielestä lähelle Pietaria ja Kuolan sotilasalueita kaavaillut USA:an tukikohdat lisäisivät väistämättä jännitettä kahden ydinasevallan välillä ja nostaisivat näin ydinsodan riskiä. Vetoomus on osoitteessa: https://worldbeyondwar.org/scandimerica/

Jos haluat osallistua kampanjaan esimerkiksi jakamalla kampanjalehteä ja saada tietoja toiminnasta, kirjoita osoitteeseen info@eitukikohtia.fi.

Olli Tammilehto

1Henri Vanhanen, Charly Salonius-Pasternak, ja Ville Sinkkonen: ”Suomen ja Yhdysvaltojen syventynyt puolustusyhteistyö, Puolueettomuudesta puolustusliittoon ja liittolaisina lähempänä kuin koskaan”, Finnish Foreign Policy Paper, 6.6.2023, 18, https://www.fiia.fi/julkaisu/suomen-ja-yhdysvaltojen-syventynyt-puolustusyhteistyo.


Suomessa vapaiden kirjoittajien on yhä vaikeampaa saada toimeentuloa työstään – varsinkin jos kyseenalaistaa vallitsevia käsityksiä ja kertomuksia. Toivon siksi, että te, lukijani, tukisitte suoraan rahallisesti työtäni. Ulkomailla on paljon nettipalveluja, joiden kautta minun kaltaiseni kirjoittajat keräävät tukea. Kuitenkin Suomessa yksityinen rahankeräys on laitonta. Siksi tuen antamisen täytyy tapahtua ostamisen muodossa. Linkki tukikauppaani: https://tammilehto.info/tuki/index.php

Kategoria(t): Demokratia, Maailmanjärjestelmä, Pol. järjestelmä, Sodat, Sota. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *