Kännykkäkaupunki on tyly

Jaa somessa tai sähköpostilla:

(Tätä syksyllä 2007 kirjoittamaani tekstiä Helsingin Sanomat ei suostunut julkaisemaan.)

Helsingissä ei ole enää yleisöpuhelimia. Elisa ja Sonera ovat hiljattain poistaneet ne. Turisteja kaikin keinoin houkutteleva kaupunki on lakannut tarjoamasta yhtä olennaisimmista palveluista. Läheskään kaikilla matkailijoilla ei ole kännykkää mukanaan – Nokialandia ulkopuolella ei välttämättä kotonaankaan. Vaikka turisti tai liikematkailija kantaisikin tätä säteilyrasiaa laukussaan, hän ei välttämättä halua tai voi soittaa paikallispuheluja ulkomaalaisella sim-kortilla eikä ainakaan heti osta suomalaista korttia.

Kännyköiden täydellisestä puhelinmonopolista kärsivät ulkomaisten matkailijoiden lisäksi myös lukuisat suomalaiset, joilla ei ole kännykkää. Heihin kuuluvat monet vanhukset ja teknologiaan konservatiivisesti suhtautuvat yksilöt. Kännykättömyyden ovat valinneet monet luonnonsuojelijat, jotka eivät halua olla mukana kulutuskulttuurin aina uusissa buumeissa. Matkapuhelimia välttävät myös ne terveydestään piittaavat ja käytännöllistä järkeä omaavat ihmiset, jotka eivät pidä todennäköisenä, että kännyköiden myynnistä riippuvaiset yhtiöt ja valtiot kertovat koko totuuden niiden turvallisuudesta. Mikäli heille on älykkyyden lisäksi suotu myös tarmoa, he löytävät kirjoja, lehtiä ja nettisivuja, jotka vahvistavat epäilyt kertomalla riippumattomien tutkijoiden tuloksista.

Kännykätön yksilö selviytyy Helsingissä, jos kykenee ja uskaltaa etsiä ystävällisen ohikulkijan, joka lainaa puhelintaan. Ujoille ja kielitaidottomille ihmisille tämäkään ulospääsytie ei ole avoinna. Kaikkein tylyin yleisöpuhelimeton kaupunki on kuitenkin sähköyliherkille, jotka saavat ankaria pahoinvointioireita jokaisen kännykän välittömässä läheisyydessä.

Sonera ja Elisa perustelevat yleisöpuhelinten poistamista kannattamattomuudella. Yhtiöt ovat kuitenkin itse aiheuttaneet yleisöpuhelinten käytön vähenemisen houkuttelemalla harhaanjohtavalla mainonnalla ja alihinnoittelulla valtaosan ihmisistä ostamaan kännykän. Ne ovat ansainneet miljoonia ryöstämällä meiltä vanhan kaupunkiympäristömme ja muuttamalla sen säteileväksi ”Kännybyliksi”. Vähintä, mitä yhtiöiltä voi vaatia, on se, että ne kustantavat yleisöpuhelinten palauttamiseen kaupunkiin.


Suomessa vapaiden kirjoittajien on yhä vaikeampaa saada toimeentuloa työstään – varsinkin jos kyseenalaistaa vallitsevia käsityksiä ja kertomuksia. Toivon siksi, että te, lukijani, tukisitte suoraan rahallisesti työtäni. Ulkomailla on paljon nettipalveluja, joiden kautta minun kaltaiseni kirjoittajat keräävät tukea. Kuitenkin Suomessa yksityinen rahankeräys on laitonta. Siksi tuen antamisen täytyy tapahtua ostamisen muodossa. Linkki tukikauppaani: https://tammilehto.info/tuki/index.php

Kategoria(t): Liikenne, Talouskritiikki, Teknologia, Ympäristö. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 Responses to Kännykkäkaupunki on tyly

  1. Sami Jansson sanoo:

    Mainio kommentti ja hyvä muistutus siitä, että kännyköitten haitoista on vaiettu. Toimii myös oivana kritiikkinä sitä tietomonopolia vastaan, jota Helsingin Sanomat harjoittaa. Meille tulee Hesari, mutta se sisältää paljolti pelkkää roskaa (urheilu ja mainokset yms.), toimittajien valikoimia uutisia (poissaolollaan loistavat oikeasti tärkeät aiheet) ja suorastaan virheellisiä väitteitä julkaistuissa uutisissa. Peruutin HS Teeman tilaamisen, kun huomasin, että se on tiedelehtenä ala-arvoinen. Ensimmäiseen numeroon oli päässyt pahoja virheitä, kuten väite, että ”karkeassa solulimakalvostossa valmistuu erilaisia proteiineja, joista muodostuu mm. dna”. (HS Teema 1/2008, s. 14). Saman ongelman huomasin takavuosina, kun kulttuurisivuilla kirjoitettiin kurkkulaulusta. Toimittaja ei ollut ymmärtänyt, mistä kurkkulaulussa on kyse, joten hän oli pannut omiaan. Olen huomannut, että sellaisten aiheiden kohdalla, joista itse tiedän jotain, esiintyy melkein aina jotain moitittavaa toimittajien väitteissä. Siitä olen tehnyt sen päätelmän, että myös muissa aiheissa, joita en itse osaa kriittisesti arvioida, täytyy olla vilisemällä virheitä. Ajattelin kirjoittavani Helsingin Sanomien yleisönosastoon jutun, jossa arvostelen HS Teeman sisältöä, mutta sitten tajusin, että sen jutun kirjoittaminen olisi turhaa työtä, koska toimittajat luultavasti hylkäisivät juttuni. Ensiis koskaan kirjoittanut, vaikka lähetin kyllä HS Teeman toimittajille palautetta lehden sisältämistä virheistä.

  2. Spambot sanoo:

    Syyllisiä ovat myöskin moraalittomat ihmiset jotka ostavat kännyköitä voidakseen puhua siellä missä ei puhelinlinjoja ole ja sitten kaupungeissa käydessään kantavat mukanaan tuota pirullista vehjettä jolloin koppien kysyntä romahtaa..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *