Hirmuteoilla ei voi pysäyttää hirmutekoja

Jaa somessa tai sähköpostilla:

Jokainen tiedotusvälineitä seuraava on oppinut, että presidentti Putin syyllistyy väkivaltakoneistoja johtaessaan hirmutekoihin. Vaikka vain pieni osa median väitteistä olisi totta, Putinin syntilista on raskauttava. Monet näyttävät vetävän tästä johtopäätöksen, että Putin on pysäytettävä asevoimin tai että hänet on tavalla tai toisella syrjäytettävä. Johtopäätöksessä on kuitenkin monia vakavia ongelmia.

Ensinnäkin maailman pahuus ei ole keskittynyt Venäjälle, vaan sitä löytyy runsaasti USA:n ja sen liittolaisten keskuudesta, jotka mahdollisesti yrittävät Putinin pysäyttämistä. Lännen sotivat ja ydinaseilla uhkailevat johtajat eivät alkuunkaan häviä Putinille ihmisoikeusrikkomustensa määrässä. Putin näyttää poikkeukselliselta, koska media kertoo hänen rikoksistaan suurella volyymilla, mutta kuiskaa muiden maailman mahtajien hirmuteoista. Esimerkiksi yhtaikaa Syyrian konfliktin kanssa käynnissä olevasta Jemenin sodasta ei juuri kerrota, vaikka USA:n, Britannian ja Ranskan tukema Saudi-Arabia on aiheuttanut Jemenissä täydellisen humanitäärisen katastrofin.

American Journal of Public Health -tiedelehden mukaan Yhdysvallat on toisen maailmansodan jälkeen käynnistänyt 201 sotilasoperaatiota. Yhden arvion mukaan USA on niissä suoraan tai välillisesti aiheuttanut 20-30 miljoonan ihmisen kuoleman, joista 90 % oli siviilejä.

Toiseksi ulkopuolisten valtioiden pyrkimykset puuttua jonkin maan politiikkaan johtavat yleensä hallituksen suosion kasvuun ja opposition heikkenemisen. Siksi ainoa tapa syrjäyttää Putin ulkoa päin olisi sotilaallinen hyökkäys. Siitä taas seuraisi ihmisoikeusrikkomusten valtava kasvu eli siis se, jota ainakin virallisesti alun perin haluttiin estää.

Kolmanneksi Venäjällä on noin puolet maailman ydinaseista. Hyökkäys Venäjää vastaan johtaisi enemmin tai myöhemmin ydinsotaan. Suurin osa maailman ihmisistä kuolisi, ja saisimme jättää hyvästi maapallolle sellaisena kuin olemme sen oppineet tuntemaan.

Sotilaallisten ratkaisuyritysten järjettömyys ei kuitenkaan merkitse sitä, että Putin ja muut vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyvät johtajat pitäisi jättää rauhaan. Kaikkien maiden ja niiden johtajien rikosten tasapuolinen esillä pito johtaisi Putin-puheen uskottavuuden kasvuun. Enää sijaa ei jäisi epäilyille, että kyse on vain yksipuolisesta propagandasta. Interventiouhan poistaminen voisi parantaa Venäjän sisäisen opposition toimintamahdollisuuksia. Länsi-Euroopan ja USA:n suuren demokratiavajeen korjaaminen voisi johtaa demokraattisten liikkeiden suosion kasvuun Venäjällä.

Olli Tammilehto

PS. Tätäkään kirjoitusta Helsingin Sanomat ei suostunut julkaisemaan.

 


Suomessa vapaiden kirjoittajien on yhä vaikeampaa saada toimeentuloa työstään – varsinkin jos kyseenalaistaa vallitsevia käsityksiä ja kertomuksia. Toivon siksi, että te, lukijani, tukisitte suoraan rahallisesti työtäni. Ulkomailla on paljon nettipalveluja, joiden kautta minun kaltaiseni kirjoittajat keräävät tukea. Kuitenkin Suomessa yksityinen rahankeräys on laitonta. Siksi tuen antamisen täytyy tapahtua ostamisen muodossa. Linkki tukikauppaani: https://tammilehto.info/tuki/index.php

Kategoria(t): Maailmanjärjestelmä, Media. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *