Hallitsevien kääntymys vai järjestelmän uudelleenkäynnistys?

Ihmeiden aika ei ole ohi! Olemme viime viikkoina saaneet seurata kuinka maailman valtaapitävät ovat lakanneet palvomasta talouskasvua ja asettaneet vihdoinkin ihmishenget etusijalle. Vielä vähän aikaa sitten, minkä tahansa ihmisiä tappavan saasteen levittäminen oli oikeutettua, jos sitä tarvittiin kasvun vauhdittamiseen. Oli tietenkin olemassa saastenormeja, mutta ne asetettiin niin, että ”tämä taso turvaa kohtuullisen toimintavapauden [sen ja sen toiminnan] laajentamiselle näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa”, kuten Kansainvälinen säteilysuojelukomission asian aikoinaan kauniisti ilmaisi. Jopa miljardien ihmisten hengen vaarantavaa ilmastonmuutosta ei haluttu hillitä, koska päästöjen merkittävä vähentäminen vaarantaisi talouskasvun.

Mutta nyt ilmeisesti kaikki tuo on ohi. Kuten Paavali aikoinaan Damaskon tiellä globaali hallitseva luokka on nähnyt näyn ja kääntynyt oikealle polulle! Nyt sille tärkeintä on vanhusten ja sairaiden elämä. Se on valmis vähentämään ratkaisevasti maailmankauppaa ja tuotantoa. Talouskasvua ei pelkästään pysäytetä, vaan talouden annetaan reippaasti pienentyä. Näin ei ainoastaan vähennetä koronakuolleita vaan myös saasteiden uhreja. Yhdysvaltalaisen asiantuntijan alustavien laskelmien mukaan ilmansaasteiden vähentyminen Kiinassa on säästänyt kymmeniä tuhansia ihmishenkiä – siis paljon enemmän kuin ne noin 8300 ihmistä, jotka koronavirus on samaan aikaan tappanut1.

Vai olisiko sittenkin kysymys jostain muusta? Ehkä valtaapitävät ovat huomanneet, että samalla tavalla kuin tietokoneen käyttöjärjestelmä on käynnistettävä uudestaan sen mennessä jumiin, on myös globaali kapitalistinen järjestelmä joskus uudelleenkäynnistettävä. Talouskasvu on ollut pitkään heikkoa. Lama on ollut tuloillaan. Lukemattomia järjestelmän oikeutuksen kyseenalaistavia liikkeitä on noussut eri puolilla maailmaa. Jo kuolleiksi luultujen sosialismin ja anarkismin suosio on kasvanut jopa Yhdysvalloissa. Tämä kaikki on antanut paljon ajattelemisen aihetta globaalille yläluokalle. Lopulta on päätetty painaa reset-näppäintä. Järjestelmän uudelleenkäynnistymistä odotellessa valtaapitävien turvallisuus on taattu peruuttamalla kansalaisoikeudet: poikkeustilavaltuuden on otettu käyttöön lukuisissa maissa, yli 10 hengen kokoontumiset on kielletty ja ihmiset on jumitettu koteihinsa.

Jotkuthan voisivat erehtyä ajattelemaan, että uudelleenkäynnistys tarkoittaa kapitalismin hylkäämistä ja aivan uuden järjestelmän käyttöönottoa. He voisivat alkaa organisoida uusia yhteiskunnallisia muutosliikkeitä. Mutta nyt organisoituminen on sallittu vain netissä, jota Isonveljen on ah niin helppoa valvoa.

No jaa – äskeinenhän oli tietenkin vain jonkun kotonaoloon kyllästyneen sielun sekoilua. Ilman muutahan valtaapitävät ajattelevat tässä tilanteessa vain meidän kaikkien parasta! Ja onhan selvää, että Suomen hallitus, presidentti, eduskunta, virkakoneisto ja media ovat tehneet päätöksensä täysin itsenäisesti. Yhteydet globaaleihin valtaapitäviin ovat vain sairasta mielikuvitusta.

Olli Tammilehto

1) Damian Carrington: ”Air Pollution Likely to Increase Coronavirus Death Rate, Warn Experts”, The Guardian, 17.3.2020, osa Environment, https://www.theguardian.com/environment/2020/mar/17/air-pollution-likely-to-increase-coronavirus-death-rate-warn-experts.


Suomessa vapaiden kirjoittajien on yhä vaikeampaa saada toimeentuloa työstään – varsinkin jos kyseenalaistaa vallitsevia käsityksiä ja kertomuksia. Toivon siksi, että te, lukijani, tukisitte suoraan rahallisesti työtäni. Ulkomailla on paljon nettipalveluja, joiden kautta minun kaltaiseni kirjoittajat keräävät tukea. Kuitenkin Suomessa yksityinen rahankeräys on laitonta. Siksi tuen antamisen täytyy tapahtua ostamisen muodossa. Linkki tukikauppaani: https://tammilehto.info/tuki/index.php

Kategoria(t): Demokratia, Ilmastonmuutos, Korona, Maailmanjärjestelmä, Pol. järjestelmä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

1 Response to Hallitsevien kääntymys vai järjestelmän uudelleenkäynnistys?

  1. Kansalainen sanoo:

    1. Puhutaan oikeilla termeillä: valtaapitävät == kansalaiset
    2. Pysytään faktoissa.
    3. Kirjoitetaan vastuullisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *