Keisarin uudet kemiat

Jaa somessa tai sähköpostilla:

Huhtikuun toisella viikolla ympäri maailmaa jännitettiin, syttyykö kolmas maailmansota neljän ydinasevallan kalistellessa miekkojaan Syyrian edustalla. Onneksi ohjusiskut jäivät suhteellisen pieniksi vastoin Yhdysvaltain vastanimitetyn turvallisuuspoliittisen neuvonantajan John Boltonin toiveita. Kansainvälisiä pelisääntöjen rikkomisesta kärkkäästi huomauttelevien maiden tekemä ja Suomenkin tukema hyökkäys oli muun muassa YK:n riippumattoman ihmisoikeusasiantuntijan Alfred de Zayasin ja Saksan liittopäivien tiedepalvelun mukaan selvästi kansainvälisen oikeuden vastainen sotarikos.

Iskuja perusteltiin väitteellä, jonka mukaan Syyrian hallitus olisi 7.4. käyttänyt kemiallisia aseita Dumassa. Väite oli kuitenkin monella tavoin epäuskottava. Todisteeksi esitettiin sosiaaliseen mediaan ladattuja videoita, jotka kuitenkin kuvaavat ilmeisen lavastettuja tapahtumia: niissä esimerkiksi näkyy lähes vahingoittumaton kaasusäiliö lähes vahingoittumattoman sängyn päällä, vaikka annetaan ymmärtää, että se on pudotettu helikopterista ja lävistänyt katon. Videot tulivat White Helmet -järjestöltä ja muu tieto Syyrialais-amerikkalaiselta lääkäriseuralta (Syrian American Medical Society). Molemmat järjestöt ovat Syyrian sodassa asettuneet vahvasti Al-Qaidan paikallisten filiaalien ja muiden ei-maltillisten aseryhmien puolelle, ja ne saavat miljoona-avustuksia Yhdysvalloilta. Entisen brittiläisen tiedustelu-upseerin James Le Mesurierin perustamaa White Helmets -järjestöä avustavat lisäksi suurilla summilla Britannia ja muutamat muut Nato-maat. Näiden järjestöjen ja aseryhmien kannalta tilanne oli huolestuttava, kun presidentti Trump ilmoitti 29.3. Yhdysvaltojen vetäytyvän Syyriasta hyvin pian samalla kun Syyrian armeija oli lähes onnistunut pyrkimyksissään häätää Damaskosta pommittaneet aseryhmät kaupungin lähituntumasta. Siksi disinformaation levittäminen kaasuhyökkäyksestä oli niiden kannalta kovasti hyödyllistä. Vastaavasti tässä tilanteessa Syyrian hallituksen kannalta taistelukaasun käyttö olisi ollut sulaa hulluutta.

Jo 9.4. sodan molemmilla puolilla toimiva Syyrian Punainen puolikuu ilmoitti, ettei mitään kaasuhyökkäystä ollut tapahtunut. Sen työntekijöitä oli Dumassa väitetyn hyökkäyksen aikana eikä järjestön sairaalaan tuotu ainuttakaan taistelukaasusta kärsivää ihmistä. Myöhemmin Duman siirryttyä Syyrian hallitukselle väitetyllä hyökkäyspaikalla ja sen läheisyydessä olevassa maanalaisessa sairaalassa on vieraillut useita länsimaisia toimittajia, muun muassa brittiläisen The Independent-lehden palkittu sotakirjeenvaihtaja Robert Fisk. He ovat haastatelleet paikallisia ihmisiä ja sairaalan henkilökuntaa. Kaikki ovat kertoneet, ettei mitään kaasuhyökkäystä tapahtunut. Sairaalassa kyllä suihkutettiin ihmisiä, kuten White Helmets -videossa näytetään, mutta nämä ihmiset eivät kärsineet kemiallisen aseen vaikutuksesta vaan säikähdyksestä, jonka aiheutti White Helmets -miesten ”kaasua” -huuto. Taistelukaasujen käyttöä tukevat haastattelut taas on tehty pääasiassa Pohjois-Syyriassa sijaitsevassa Idlibissä, minne Saudi-Arabian rahoittamat Duman asemiehet ja heidän perheensä on evakuoitu.

Vaikuttaa siltä, etteivät USA:n, Ranskan ja Britannian hallituksetkaan uskoneet perustelujensa kestävyyteen, sillä ohjusiskut tehtiin juuri ennen Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n asiantuntijoiden saapumista Syyriaan tutkimaan Duman tapausta. Vielä pari päivää ennen iskuja sotalaivojen jo asettuessa lähelle kohteita puolustusministeri Jim Mattis totesi, ettei Yhdysvalloilla ole riippumatonta näyttöä kemiallisten aseiden käytöstä ja että varsinaista todistusaineistoa vasta etsitään.

Kaikesta huolimatta suomalainen poliittinen ja mediaeliitti puhuu Duman kaasuiskusta selvänä tosiasiana. Onko kysymys ”Keisarin uudet vaatteet” -ilmiöstä? Järjen ääni on paras vaientaa, sillä kukaan ei halua, että häntä luultaisiin typerykseksi, joka ei näe suurilla länsimailla olevan oikeutuksen vaatteita. Häntähän voitaisiin pitää vaikka ”animal-Assadin” tai ”Hitler-Putinin” kannattajana.

Olli Tammilehto

PS. Lähetin tämän kirjoituksen 39 sanomalehteen. Minun tietojeni mukaan yksikään niistä ei ainakaan tähän mennessä ole julkaissut sitä.


Suomessa vapaiden kirjoittajien on yhä vaikeampaa saada toimeentuloa työstään – varsinkin jos kyseenalaistaa vallitsevia käsityksiä ja kertomuksia. Toivon siksi, että te, lukijani, tukisitte suoraan rahallisesti työtäni. Ulkomailla on paljon nettipalveluja, joiden kautta minun kaltaiseni kirjoittajat keräävät tukea. Kuitenkin Suomessa yksityinen rahankeräys on laitonta. Siksi tuen antamisen täytyy tapahtua ostamisen muodossa. Linkki tukikauppaani: https://tammilehto.info/tuki/index.php

Kategoria(t): Maailmanjärjestelmä, Media. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

One Response to Keisarin uudet kemiat

  1. LP sanoo:

    Hyvä, että sinunlaisiasi media-aktiiveja vielä on. Olen jo itse kallistunut Ylenkin verovaroilla ylläpidon vastustajaksi, koska kokoomuksen ja länsioikeiston apologeettien ajatukset ovat siellä ainoat, jotka saavat vahvistusta. Kriittiset hajaäänet jäävät koko ajan harvinaisemmiksi ja/tai pimentoon.
    Esimerkiksi hyvä keskusteluikkunakokeilu lopetettiin ihan selvästi kriittisen aineksen hiljentämiseksi. Olihan siellä niitä jankkaajia ja riidankylväjiä, mutta ihmeen usein ne tulivat torppaamaan kriittisiä puheenvuoroja?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *