Mainonta – rikos ihmisyyttä kohtaan

Sukulaistapaamisessa puhe kääntyy nuorten tyttöjen sairaaseen laihduttamiseen. Aihe on kaikille tuttu, sillä ystäväperheemme tytär on sairastanut vaikean anoreksian ja kärsii vieläkin sen seurauksista. Syytän mainontaa tytön kärsimyksistä ja monien hänen kohtalotovereidensa ennenaikaisesta kuolemasta. Kukaan ei kommentoi. Mainonta on normaalikansalaisten keskuudessa niin itsestään selvää, että sen arvostelu kuulostaa toisen asuinplaneetan haikailulta.

Pari päivää myöhemmin, kun olen mökillä internetin ulottumattomissa, kuuntelen pitkästä aikaa suomalaista radio-ohjelmaa. YLEn kulttuuriohjelmassa kirjailija valittaa nykyihmisten kulutusvimmaa ja vertaa aikaamme 1920-lukuun, jolloin ei tällä tavalla kulutettu, vaikka ihmiset olivat varsin samanlaisia kuin nykyisin. Selitystä hän ei antanut. Eihän toki kulttuuri-ihmisten sovi arvostella heidän keskeistä työnantajaansa – suomeksikin ilmestynyt mainoskriittinen ranskalaisen Frédéric Beigbederin romaani 24,99 € jääköön yksittäistapaukseksi.

Minä löydän selityksen aikakausien eroon postilaatikosta. Pääasiassa tyhjän kesäasunnon postilaatikkokin on muutamassa viikossa täyttynyt mainoksista. En halua tutustua niihin, mutten voi välttyä huomaamasta, että Anttilan luettelon kannessa on kaunis nainen. Ehkäpä sopivassa tilanteessa lähitulevaisuudessa kävelen syytä tiedostamatta Anttilaan enkä johonkin toiseen kauppaan.

Tiedostamattomaan vaikuttaminen on nimittäin modernin mainonnan ydin. Tämän manipulaatiotaiteen isänä voidaan pitää Sigmund Freudin sisarenpoikaa Edward Bernays’tä. Bernays arvosti suuresti enoaan ja alkoi ensimmäisen maailmansodan jälkeen soveltaa tämän oppeja järjestelmällisesti kaupalliseen ja poliittiseen propagandaan, jolle hän myöhemmin keksi kauniimman nimityksen public relations (PR, suhdetoiminta). Hänen ensimmäisiä asiakkaitaan oli American Tobacco Company. Sen laskuun Bernays organisoi ovelan kampanjan, joka sai naiset polttamaan tupakkaa. Hän houkutteli suffragetit, silloiset feministit, polttamaan tupakkaa mielenosoituksissaan. Niistä otetut lehtikuvat onnistuivat piilotajunnan tasolla liittämään tupakan ja naisten vapautumisen yhteen.

Politiikan alalla Bernays’n, tuon 1920-luvun New Yorkin rikkaiden seurapiirien keskeisen hahmon, tavoitteena oli ”demokratin tekeminen vaarattomaksi” (”Taking the Risk Out of Democracy”, ks. Alex Careyn tämän nimistä kirjaa, johon mm. Noam Chomsky usein viittaa). Hänen mukaansa mainontaa voitiin käyttää niin, etteivät vasta äänioikeuden saaneet ”massat” vaarantaisi sopimattomalla äänestyskäyttäytymisellään eliitin asemaa ja vallitsevia valtasuhteita.

Tätä mainonnan historiaa ei tietenkään sovi kertoa historian oppikirjoissa. Muutenhan joku voisi erehtyä sekoittamaan ”kuluttajan suvereniteettiin” perustuvan vapaan markkinatalouden ja ”kansalle kuuluvaan valtiovaltaan” pohjautuvan länsimaisen demokratian aivopesua harjoittaviin totalitaarisiin järjestelmiin.

Valtamedian kulttuuritoimittaja ja sosiologian professori huokaavat nyt: turhaan haikailen menneitä aikoja takaisin – mainontahan on toki rikastuttanut kulttuuriamme suuresti. Näiden kirjanoppineiden eettinen ajattelu tuntuu heräävän vain, kun muut joukkomurhaavat ihmisiä jossain kaukaa. He eivät tule ajatelleeksi, kuinka verinen mainonnan arkipäivä on. Vaikka sivuuttaisimme autot ja muut tappavat koneet, jo jokapäiväinen kosmetiikka mainos viettelee meitä käyttämään aineita, joiden kohtalokkaat vaikutukset selviävät ani harvoille. Esimerkiksi niille, jotka lukevat niin laajalevikkistä ympäristölehteä kuin The Ecologist, jolla on varaa palkata asiantuntijat selvittämään deodorantin, hammastahnan tai aurinkovoiteen mystisiltä tuntuvien ainesosien tunnetut vaikutukset. Lehden mainio ”Behind the label” -sarja on karua luettavaa: allergiaa, syöpää, keskushermoston vaurioita ja eliniän lyhenemistä.

Laajan tai systemaattisen murhaamisen ohella Kansainvälinen rikostuomioistuin pitää laajaa tai systemaattista orjuuttamista rikoksena ihmisyyttä vastaan. Eikö ilmiselvää orjuuttamista pahempaa ole orjuuttaminen, josta orjuutetut eivät ole tietoisia?


Suomessa vapaiden kirjoittajien on yhä vaikeampaa saada toimeentuloa työstään – varsinkin jos kyseenalaistaa vallitsevia käsityksiä ja kertomuksia. Toivon siksi, että te, lukijani, tukisitte suoraan rahallisesti työtäni. Ulkomailla on paljon nettipalveluja, joiden kautta minun kaltaiseni kirjoittajat keräävät tukea. Kuitenkin Suomessa yksityinen rahankeräys on laitonta. Siksi tuen antamisen täytyy tapahtua ostamisen muodossa. Linkki tukikauppaani: https://tammilehto.info/tuki/index.php

Kategoria(t): Maailmanjärjestelmä, Talouskritiikki. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

7 Responses to Mainonta – rikos ihmisyyttä kohtaan

 1. vapaa-ajattelija sanoo:

  Joku viisas sanoi kerran, että kaikkein syvimmällä orjuudessa on se, joka ei tiedä olevansa orja. Tällaisella sieluparalla ei edes ole halua vapautua, joten hän on helposti manipuloitavissa. Nämä ”vapaat” ihmiset ovat valmiit puolustamaan kahleitaan vaikka asein. Maailma on todellakin surullisessa tilassa, kun 90 % ihmisistä kulkee unessa ja tuhoaa siinä samalla sekä itsensä että planeetan.

  Näitä sinun tekstejäsi olisi mielenkiintoista lukea useamminkin. Toivottavasti et ole kokonaan asettunut syrjään tutkimuksesta, koska järjen ääntä tämä maailma tarvitsee. Viisaita ei tässä yhteiskunnassa ole montaa, besserwissereitä sitäkin enemmän.

 2. Kommentti pitkälti tuohon syömishäiriöön.

  He ovat mielestäni median ja mainonnan uhreja, myös sinänsä, että oikealla luonnollisella ravinnolla voidaan vaikuttaa syyhyn. On todettu maailmalla (valitettavasti ei lähteitä nyt tässä), että ravintorikas ruoka, sisältäen normaalit, tuhansia vuosia vanhat ihmisravintooon kuuluneet rasvat, eli: Kookosöljy, Voi, Oliiviöljy, Kalaöljy ja myös syömishäiriöön, kuin liikasyömiseen/lihomiseen. Myös hyvien proteiinien tarpeellinen saanti kuten kananmunat, luonnon kalat, naudanliha, riistaliha auttaa. Syömishäiriöt yleensä ei olisikaan pelkästään psykologinen häiriö vaan paljolti ravinnosta riippuva myös. Aivojen koostumus on esim n.60% rasvasta ja paljolti tyydyttyneistä joita niin kovasti pelätään. Niitä tarvitaan ravinnosta säännölisesti. Ei riitä että on kerran kasvanut. Myös viljojen proteiinit on monille muillekin kuin keliaakikoille ongelmallisia.

  Tietenkin mainonta vaikuttaa huomattavasti herkkiin nuoriin psykologisesti, mutta myös sillä tasolla, että ihmiset pannaan mainonnan myötä syömään ihmiskunnalle varsin uusia rasvoja kuten maakasviöljyjä. Ne hapettuvat helposti ja aiheuttavat paljon ongelmia solutasolla. Niitä on syöty vasta noin 1930 luvulta lähtien jolloin alkoi ilmaantua ihmiskunnalle uusia sairauksia yläluokan sokerin syönnin aiheuttamien tautien lisäksi.

  Suuri ongelma on myös monien tiedemiesten varoittelemat aspartaami ja eri nimillä olevat arominvahventeet joita kriitikot kutsuvat hermostoa kiihdyttäviksi myrkyiksi.

  Lähteitä voin laittaa jos joku näistä asioista kiinnostuu.

  T:toivottavasti iraniin ei hyökätä

 3. SamiK sanoo:

  Ei pelkästään mainonta vaikuta anoreksiaan ym. ongelmiin. Suurin osa mediasta (”viihteestä”?) varmaan aiheuttaa em. ongelmia. Vaikka amerikkalaisista suurin osa on ylipainoisia, ovat jenkkien tv-sarjat (ainakin nuorten sarjat, vaikkapa O.C. ja mitä näitä nyt on) pullollaan vain langanlaihoja ja muutenkin jenkkimedian ”ihannemuottiin” mahtuvia ihmisiä. Ei ketään lihavia eikä muutenkaan liian persoonallisen näköisiä. Tai sitten on se joku kiintiöpullukka jossain sivuosassa, ihan vaan jotta sellainenkin olisi mukana, luultavasti jonain ”hauskana” statistina. Mainokset ovat vain kymmenien sekuntien mittaisia pätkiä, mutta sarjoja tuijotetaan tunnista toiseen, joten pelkäänpä viihteellä olevan vähintään yhtä huono vaikutus kuin mainoksilla!

  Tilanne ei muutu ainakaan paremmaksi jos katsoo vaikka musiikkikanava MTV:tä. Tiettyä ulkonäkömuottia palvotaan sekä juontajissa että musiikkivideoissa, joissa vaatetta on muutenkin sen verran vähän että vartalon muoto ei ainakaan jää epäselväksi. Eipä siinä mitään, jos joku näyttää hyvältä niin näyttäköön, mutta jos musiikki on sivuseikka ja visuaalinen puoli pääasia niin miksi edes ollaan musiikkialalla? Ja sitten tietty vielä esim. rap-artistien videot, missä suurimmassa osassa pyörii vähintäänkin yhtä vähäpukeisia naisia kuin naisartistien omissa videoissa..

  Kaikki ”jenkkimediassa” näkyvät ihmiset on puunattu jenkki-ihanteen mukaan mahdollisimman ”täydellisen” näköisiksi monen muun ihmisen, kuten personal trainerin, ruokavaliokoordinaattorin, plastiikkakirurgin, maskeeraajan, meikkaajan, valomiehen, kuvaajan, kuvankäsittelijän ym, toimesta. Jos nuoret naiset kasvavat oppien että tuolta naisen kuuluu aikuisena näyttää ja noin hänen tulee toimia ja pukeutua, on ongelmia varmasti tiedossa aikuistuessa. Yritä siinä sitten saada oma peilikuva muistuttamaan jotenkin tuota jättiyritysten tuoteihmistä, joka ei edes todellisuudessa vastaan kävellessään olisi tunnistettavissa samaksi henkilöksi kuin miltä näyttää filmillä!

  Se, mitä nykyaikana ei mainoksista erikseen opeteta, mutta mikä jokaisen tulisi oppia, on se, että mainosten lupaukset eivät (lähestulkoon) ikinä toteudu. Laihdutuspilleri lupaa laihduttaa, mutta mitään ei tapahdu. Vatsalihastrimmerillä pitäisi saada fitnessurheilijan vatsalihakset treenaamalla 2 kertaa 5 minuuttia viikossa, mutta mitään ei tapahdu. Shampoon pitäisi paksuntaa hiuksia 100%, mutta mitään muutosta ei ole havaittavissa. Nykyään mainonnassa suora valehtelu on käytäntö, eikä poikkeus. Onko tälle edes mitään tehtävissä? Miten tämä vaikuttaa ihmisten ajatteluun ja toimintaan, varsinkin kasvuikäisillä?

  Jos suuret yritykset näyttävät mallia, kuinka kaikessa huijataan ja valehdellaan, miksei ”pieni ihminen” ottaisi mallia? Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Valheellisen viihteen ja mainonnan seuraaminen saattaa siis tehdä kaikista vain huijaavia ulkonäön palvojia, joita kiinnostaa vain oma hetken hyöty eikä lainkaan pidempiaikainen vaikutus ympäristöön, tai edes itseensä. Huijataan sitten edes itseä jos ei muita?

 4. Joo, kyllä aika sairasta puuhaa.
  Kummalista esimerkiksi nämä laihdutus sivustot… ei ikinä pohdita miksi laihdutetaan, listataan vaan diettiä dietin perään

  • Carlito sanoo:

   Joo, tuo on niin totta, ja pitäisikin puhua enemmän. Ei niinkään harmita me aikuiset ”itsemme hyväksyneet ja itselleen hymähtelevät” vaan nuoret itseään ja hyväksyntää hakevat tytöt, jotka tavoittelevat tällaista tavoittamatonta täydellisyyttä. Mainoskataloogien kuvathan on kaikki käsitelty, alusvaatemainoksissa silotellaan reidet IHAN AINA. Naamat käsitellään IHAN AINA, näpyt ja rypyt pois. (Kokemusta alalta ja ystäviä alalla). Ei niitä pitäisi tuijottaa, tai käsiteltyjä kuvia ei pitäisi olla, tai ainakin niin, että kaikki tietäisivät että ne on käsitelty!

 5. Laihdutus sanoo:

  Erittäin hyvä kirjoitus. Syytä olisi miettiä minkälaista arvomaailmaa median kautta välitämme nuorille ihmisille, joiden minäkuva ei ole vielä tarpeeksi vahva kestämään erilaiset ristiriitaiset vaatimukset yhteiskunnan, muiden ihmisten ja mainoksien suunnalta. Jotain on pahasti vialla kun nuorista niin moni kärsii anoreksiasta.

 6. laihdutus sanoo:

  onx sun mielestä mainonta rikos?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.